Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Baltkrievijā policija veikusi kratīšanas žurnālistu un aktīvistu mājās un birojos

Baltkrievijas policija otrdien veikusi kratīšanas vairāk nekā 20 žurnālistu, tiesību aizstāvju un arodbiedrību locekļu mājās un birojos, ziņo žurnālisti un drošības iestādes.

Kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā nerimstas protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu. Par vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Svetlanu Cihanousku.

Protestu laikā aizturēti tūkstošiem cilvēku, vismaz četri demonstranti gājuši bojā un vairākiem neatkarīgajiem žurnālistiem draud gadiem ilgi cietumsodi.

Policija šodien veica kratīšanas 22 cilvēku mājās, vēsta cilvēktiesību aktīvistu organizācija Vjasna, atklājot, ka starp mērķiem bijuši arī vairāki Vjasna darbinieki, arodbiedrību līderi un Baltkrievijas Žurnālistu savienības vadītājs Andrejs Bastuņecs.

Bastuņecs, spriežot pēc sievas stāstītā, aizvests no mājām uz biroju, kur arī veikta kratīšana.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja skaidro, ka kratīšanas veiktas izmeklēšanas ietvaros par sabiedriskās kārtību graujošu akciju organizēšanu un gatavošanu.

"Sākotnējās izmeklēšanas ietvaros, lai noskaidrotu protesta aktivitāšu finansēšanas apstākļus, izmeklētāji sākotnēji pārmeklēja organizācijas, kas sevi pozicionē kā cilvēktiesību aizstāvjus," paziņojusi Izmeklēšanas komiteja.

Vjasna ziņo, ka policija pārmeklējusi arī tās birojus.

Lukašenko pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijai izdevies sakaut ārvalstu mēģinājumus gāzt viņa valdību.

Valdība ir asi vērsusies pret neatkarīgajiem medijiem. Pagājušajā gadā žurnālisti tika aizturēti 477 reizes, liecina Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas rīcībā esošā informācija. Vairākiem žurnālistiem izvirzītas kriminālapsūdzības.

Diviem žurnālistiem šodien jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par protestu organizēšanu un gatavošanu. Par to var tikt piespriests trīs gadu ilgs cietumsods.

Lielbritānijas un Kanādas valdības novembrī piešķīra Baltkrievijas Žurnālistu asociācijai jaunizveidoto Mediju brīvību balvu, kuras mērķis ir sekmēt starptautisku rīcību žurnālistu drošības pastiprināšanai pasaulē.

Baltkrievijas Žurnālistu asociācija tika "izraudzīta par tās uzticību žurnālistikas ētikai un principiem un par tās neatlaidību un pašuzupurēšanos apstākļos, kad pieaug mērķētas represijas pret medijiem Baltkrievijā", paziņoja Kanādas valdība.

Minskā bāzētā Baltkrievijas Žurnālistu savienība ar apmēram 1300 biedriem 2004.gadā saņēma arī Eiropas Savienības (ES) piešķirto Saharova balvu par domas brīvību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits