Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Barnjē: Ziemeļīrijas robežas jautājums var nogremdēt Brexit sarunas

Eiropas Komisijas (EK) Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē piektdien atzinis, ka jautājums par Ziemeļīrijas un Īrijas robežu var nogremdēt sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Atbilde ir jā," sacīja Barnjē intervijā Francijas radiostacijai Inter, atbildot uz jautājumu, vai Īrijas robežas dēļ sarunas var sabrukt.

"Es uzskatu, ka mums nepieciešama vienošanās. Es vēl neesmu drošs, vai mēs tādu panāksim. Tas ir sarežģīti, bet tas ir iespējams," sacīja Barnjē.

ES līderi ceturtdien brīdināja Lielbritāniju, ka vairs nepiedāvās nekādu piekāpšanos, lai izkļūtu no strupceļa, kurā nonākušas Brexit sarunas, bet pauda pārliecību, ka vienošanos ir iespējams panākt pirms nākamā gada marta, kad Lielbritānijai ir jāatstāj ES.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja samitā Briselē nenāca klajā ar jauniem ierosinājumiem, izņemot ideju par garāku pārejas periodu pēc Brexit, un ES līderu tikšanās beidzās bez progresa.

Meja jau kopš 2016.gada "Breksita" referenduma saskaras ar grūtībām līdzsvarot eiroskeptiski noskaņoto konservatīvo politiķu prasības ar Brexit sarunu realitāti.

Premjers ierosinājums par garāku pārejas periodu pēc Brexit, lai atrisinātu Īrijas robežas jautājumu, izpelnījās kritiku Londonā.

Brisele un Londona ir vienisprātis ka nepieciešama kaut kāda atbalsta vienošanās, lai izvairītos no stingrās robežas atjaunošanās starp Īriju un Ziemeļīriju, kamēr un ja vispār stāsies spēkā jauna vienošanās par Lielbritānijas un ES attiecībām.

Taču abām pusēm šādu vienošanos joprojām nav izdevies noslēgt un šis jautājums nobloķējis visas Brexit sarunas.

 

Top komentāri

teātris
t
Pietiek uz mirkli ieslēgt smadzenes, lai saprastu lietu būtību. Eiropas Savienībai un Lielbritānijai ir izdevīgi sadarboties. Šī sadarbība lielākoties ir ekonomiska. Lielbritānija eksportē 47% uz ES, no ES importē 51% (14% no Vācijas, 7% no Nīderlandes, 5% no Francijas). Tie ir miljardi un miljardi, ne tikai britiem, bet arī vāciešiem, holandiešiem, frančiem un citiem. Vai šo miljardu interešu priekšā vispār ir kāda nozīme Īrijas robežai? It nekādas. Pat ja Īrijai būtu veto tiesības, Īriju drīzāk izslēgtu no ES nekā ļautu nogremdēt Vācijas daudzmiljardu eksportu. Vārdu sakot, visas runas par Īrijas robežu ir tikai un vienīgi teātris, kura mērķis ir noslēpt kaut ko citu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits