Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Barselonas mēre mudina Katalonijas premjeru nepasludināt neatkarību

Barselonas mēre Ada Kolau pirmdien mudināja Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu vienpusēji nepasludināt Katalonijas neatkarību, brīdinot, ka šāds solis var apdraudēt sociālo saliedētību. 1.oktobrī notikušā referenduma rezultāts "nav apstiprinājums neatkarības pasludināšanai, bet tas var radīt iespēju dialoga uzsākšanai un starptautiskai starpniecībai", viņa piebilda.

Kolau mudināja reģiona premjeru atteikties no domas par neatkarības pasludināšanu, otrdien uzrunājot Katalonijas parlamentu.

Tomēr Kolau arī uzsvēra, ka galvenais vainīgais krīzē ir centrālā valdība, un skubināja Spānijas premjerministru Marjano Rahoju atturēties no situācijas eskalācijas, proti, neķerties pie konstitūcijas klauzulas, kas ļauj centrālajai valdībai pārņemt zināmas reģionālās pilnvaras.

"Nepieņemiet nekādus lēmumus, kas saspridzinās dialoga un starpniecības telpu," pirmdien publiskā uzrunā, vēršoties pie Rahoja un Pudždemona, sacīja Kolau. "Tas ir visdrosmīgākais, ko jūs šobrīd varat darīt."

Jau ziņots, ka 1.oktobrī Katalonijā notikušajā referendumā, ko Madride uzskata par pretlikumīgu, 90,18% dalībnieku nobalsoja par reģiona neatkarību.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusēji, Spānijā izraisīsies bezprecedenta konstitucionālā krīze. Līdz šim neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Kataloniju.

Top komentāri

yea
y
Jā, kataloņi spriež, vai rīt tiks pasludināta neatkarīga Katalonijas Republika vai tiks pieņemta deklarācija par neatkarīgas Katalonijas Republikas izveidošanu. Pirmajā gadījumā Republika tiek pasludināta uzreiz. Otrajā gadījumā deklarācija paredzētu ceļu uz neatkarību, piedāvājot sākt sarunas ar Spāniju. Šis otrais variants ir ļoti iespējams. Būs deklarācija, kataloņi piekrīt sarunām ar Spāniju. Ja Spānija neuzsāk sarunas, tad kataloņi pēc dažiem mēnešiem pasludina neatkarību, bet visa pasaule vaino Spāniju sarunu neuzsākšanā. Ja Spānija uzsāk sarunas, tad puses vienojas par Katalonijas Republikas neatkarības noteikumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits