Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bijušais NBS komandieris: Krievija noteikti gatavo militārus pārsteigumus Ukrainā

Krievija noteikti gatavo militārus pārsteigumus Ukrainā, taču arī ukraiņi gatavojas ienaidnieka plāniem, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris un Latvijas vēstnieks Kazahstānā un Azerbaidžānā Juris Maklakovs.

"Esmu pārliecināts, ka pārsteigumi būs. Tas ir atkarīgs gan no laika apstākļiem, gan Krievijas spējām apmācīt mobilizētos un nepieļaut kļūdas, kas tika pieļautas sākotnēji," uzsvēra Maklakovs.

Ņemot vērā minēto tagad paliekot jautājums, kad Krievija izvērsīs ofensīvu. Iebrukuma gadadienā - 24.februārī - varētu notikt plašākas raķešu apšaudes, tomēr eksperts sliecas uzskatīt, ka lielāks krievu uzbrukums sekos, vairāk tuvojoties pavasarim.

Eksperts uzsvēra, ka krieviem bīstamākās ir rietumvalstu ieroču piegādes Ukrainai, tāpēc viņš pieļauj, ka Krievija mēģinās iznīcināt vai apgrūtināt ieroču loģistikas ceļus un virzienus.

Lai to sasniegtu, Krievija varētu realizēt uzbrukumu vairākās frontēs, tostarp, no Baltkrievijas, kur arī koncentrēti Krievijas spēki. Loģistikas ķēžu iznīcināšanā krievi varētu izmantot tālās darbības raķetes Ukrainas rietumu daļā, pieļāva Maklakovs.

Vienlaikus krieviem uzbrukums no Baltkrievijas varētu būt diezgan smags, tomēr tas ir tuvākais punkts, lai ietekmētu piegādes no Polijas. "Kā redzams, tad Putins un Lukašenko pa šo laiku ir tikušies ļoti daudzas reizes un arī pagājušajā nedēļā bija tikšanās, kur viņi noteikti nerunāja tikai par ekonomiskiem jautājumiem," piebilda eksperts.

Eksperts nešaubās, ka Krievijas pārsteigumiem gatavojas arī ukraiņi, veicot dažādus pretpasākumus, tostarp nodrošinoties ar atbilstošu izlūkinformāciju. "Mobilizēti ir ne tikai cilvēkresursi, bet arī rūpniecība, kas pāriet uz maiņu darbu, ražojot munīciju un ieročus. Nepārprotami, viņi gatavojas un saprot, kas vēl priekšā, turklāt tiek gaidītas rietumvalstu tanku un cita bruņojuma piegādes," uzsvēra eksperts.

Maklakovs nešaubās, ka Krievijai ir vēl nepieciešamie resursi, lai turpinātu karadarbību Ukrainā. Krievijai bruņojuma ir vēl pietiekami, bet jautājums ir par tā modernizācijas pakāpi. "Ar jaunu tehniku viņiem ir daudz grūtāk, jo, kā zināms, starptautiskās sankcijas ir devušas tādu rezultātu, kas nedod iespēju ražot modernas raķetes. Bet vecais bruņojums ir vēl pietiekami daudz - gan lādiņi, gan lielgabali. Viņiem mobilizācijas rezerves pastāv vēl pietiekami daudz," norādīja eksperts.

2022.gada 24.februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludināja iebrukumu Ukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits