Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Briselē notiek plaša Katalonijas neatkarības atbalstītāju demonstrācija

Aptuveni 45 000 Katalonijas neatkarības atbalstītāju ceturtdien sapulcējušies uz demonstrāciju Briselē, lai izrādītu atbalstu Katalonijas līdzšinējam premjerministram Karlesam Pudždemonam un aicinātu Eiropas Savienību (ES) atbalstīt Katalonijas neatkarības centienus.

Protestētāji skandēja Pamosties, Eiropa! un nesa Katalonijas karogus, dodoties gājienā garām ES ēkām Briselē.

"Mēs nevaram pamest mūsu prezidentu, kurš atrodas trimdā šeit," ziņu aģentūrai AFP sacīja viens no protestētājiem, nesot karogu uz sava pleca. "Mēs esam šeit, lai turpinātu cīņu par mūsu neatkarību un pieprasītu brīvību mūsu politieslodzītajiem," viņš piebilda.

Beļģijas policija tviterī paziņoja, ka uz demonstrāciju sapulcējušies aptuveni 45 000 cilvēku, kas divreiz pārsniedz demonstrācijas organizētāju cerības.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu  Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Pudždemons un četri viņa kabineta locekļi tūlīt pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas devās uz Beļģiju, nepakļaujoties aicinājumam ierasties Spānijas tiesā, lai liecinātu par viņiem izvirzītajām apsūdzībām dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

Tie reģionālās valdības ministri, kas ieradās liecināšanai tiesā, tika apcietināti, tomēr pirmdien Augstākā tiesa sešus no viņiem atļāva atbrīvot pret drošības naudu.

Tikmēr Spānijas valdība pirmdien atsauca Eiropas orderi Pudždemona un četru Katalonijas eksministru aizturēšanai, bet Pudždemons paziņoja, ka paliks Briselē, jo Spānijā viņiem joprojām draud aizturēšana.

Pudždemons paziņoja, ka atgriezīsies Katalonijā, ja viņa partija uzvarēs 21.decembra reģionālā parlamenta vēlēšanās, tomēr neatklāja, vai ieradīsies uz vēlēšanām.

Top komentāri

solidaritāte
s
Flāmi ir sarīkojuši internetā akciju "Naktsmājas katalonim" un tūkstošiem flāmu ir atsaukušies un piedāvājuši naktsmājas kataloņiem. Daudzas viesnīcas ir samazinājušas cenu vai pat piedāvājušas numuriņus bez maksas.
Brīvību Katalonijai!
B
Brīvību politieslodzītajem! Nosdt ar fašismu ES!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits