Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Briselē simtiem imigrantu nakšņo ārā, raisot bažas par jaunu džungļu veidošanos

Briseles centrā simtiem migrantu izraudzījušies apmetnes vietu nakšņošanai zem klajas debess, līdz ar to raisot pilsētas amatpersonu un nevalstisko organizāciju bažas, ka var atkārtoties Kalē Džungļu scenārijs, proti, izveidoties jauna nelegālā imigrantu apmetne.

Ik nakti Maksimiliāna parkā netālu no Ziemeļu dzelzceļa stacijas Gare du Nord ierodas arvien jauni nakšņotāji, pārsvarā sudānieši un eritrejieši. Līdzīgi kā pirms diviem gadiem Kalē sapulcējušies imigranti, arī Briseles apmetnē sastaptie tīko nokļūt Lielbritānijā, kur cer uz labākām darba iespējām.

Nometnē Briselē, kas, starp citu, atrodas vien trīs kilometrus no Eiropas Savienības vadošo iestāžu ēkām, sastaptie vīrieši ir atkļuvuši, šķērsojot Ziemeļāfriku un Vidusjūru, un pašlaik tiek rūpīgi kontrolēti no policijas spēku puses. 25 gadus vecais Ādams būtu gatavs iedzīvoties Briselē, nedodoties tālāk uz Lielbritāniju. Viņš skaidro, ka pārcietis grūtus laikus, tāpēc pametis dzimto Sudānu un Libānā pieredzējis sešus ļoti smaugs mēnešus, un vēlas mierīgāku dzīvi.

"Tas ir pārāk smagi. Vēlos aizsardzību no [Beļģijas] valdības," paudis jauneklis. "Sapnis šeit ir sasniedzams," viņš piebildis.

Beļģijas iestādes gan pašlaik nevēlas piedāvāt pat pagaidu risinājumus vairumam migrantu, kuru mērķis ir nokļūt Lielbritānijā, un devušas skaidras norādes, ka viņiem jādodas prom. To apliecinājis Beļģijas imigrāciju lietu ministra vietnieks Teo Frankens, apgalvojot, ka nav iemesla uzņemt "nelegālos imigrantus, kuri nevēlas patvērumu Beļģijā".

Atbilstoši Dublinas likumam patvēruma meklētājiem ir pienākums iesniegt informāciju, caur kuru valsti viņi ieceļojuši Eiropā. Teorētiski Beļģija būtu tiesīga lielu daļu no nometnē atrodamajiem cilvēkiem izsūtīt atpakaļ, piemēram, uz Itāliju un Grieķiju, tomēr tas vēl nav noticis. Tikmēr nevalstisko organizāciju un atbalsta grupu cilvēk apmetnes iemītniekiem sniedz medicīnisko palīdzību un brīdina par policijas ekipāžu tuvošanos. Īpašas bažas ir par nepilngadīgajiem imigrantiem, kuru nometnē esot ap 20% no visa cilvēku skaita.

Pašlaik tiek uzsvērts, ka nometnes vietā Maksimiliāna parkā neveidojas pārāk liels patvēruma meklētāju pūlis, jo daļa tur nomitinājušos jau visai drīz pamet šo vietu, lai no ziemeļu dzelzceļa stacijas dotos tālāk. Tomēr saglabājas bažas, vai, apstākļiem mainoties, imigrantu koncentrēšanās šajā vietā nevar izvērsties stihiska, kā bija vērojams Francijas pilsētā Kalē.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Kalē apmetne, ko iesauca par Džungļiem, izveidojās 2015.gada pavasarī, un tur kādu laiku dzīvoja pat vairāk nekā 10 000 migrantu.

Migrantus Kalē piesaistīja kā vieta, no kuras nokļūt Lielbritānijā, kur dažiem imigrantiem ir radinieki un, kā daudzi uzskata, ir labākas iespējas atrast darbu.

Top komentāri

aha
a
kopš klura laika tie imigranti sākuši meklēt darbu?
tfu
t
Kāpēc Eiropa vēl ar viņiem auklējas????
ļuļa
ļ
beidzot taisnīguma uzvara. vispareizāk gan būtu, ja migranti iekārtotos nevis 3km no eiroparlamenta, bet gan tieši pie tā vai pat viņā iekšā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits