Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Briti nelikumīgi ieguvuši datus no Šengenas zonas informācijas sistēmas

Lielbritānija neatļauti ieguvusi klasificētu informāciju par personām no datubāzes, kas glabā informāciju par Šengenas brīvās ceļošanas zonas dalībniekiem, vēsta EUObserver, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) drošības ekspertu sagatavotu 29 lappuses plašu ziņojumu par britu iestāžu pieļautajiem pārkāpumiem.

Lielbritānija nekad nav bijusi Šengenas zonas dalībvalsts, taču tai kopš 2015. gada sniegta daļēja piekļuve Šengenas informācijas sistēmai. Kopš tā laika ES iestādes ir fiksējušas dažādus Lielbritānijas iestāžu pārkāpumus darbības ar datiem, ar ko strādā ES valstu tiesībsargājošās iestādes, pārbaudot datus par nelegāliem migrantiem, pazudušiem cilvēkiem, nozagtiem īpašumiem un par aizdomās turētām personām.

Datubāzē glabājas plaša informācija, ieskaitot fotogrāfijas, pirkstu nospiedumus un Eiropas apcietināšanas orderus, par teju 500 000 trešo valstu pilsoņu, kuriem liegta ieceļošana Eiropā, kā arī par vairāk nekā 100 000 pazudušu personu un ap 36 000 aizdomās turētu personu.

Britu manipulatīvās darbības ar šo datubāzi nozīmējot arī to, ka "personas, kuras paredzēts arestēt, piemēram, ar terorismu saistītu aktivitāšu dēļ Šengenas zonas valstīs, nevar tikt atklātas, kolīdz nonāk Lielbritānijā," secināts ierobežotas pieejamības ES dokumentā, ko izpētījis EUObserver.

Noskaidrots, ka britu iestādes šo informāciju ne vien ieguvušas, bet tālāk nodevušas ASV kompānijām, turklāt, neskatoties uz brīdinājumiem par šādas prakses radītiem riskiem, pieprasa saglabāt piekļuvi datubāzei arī pēc izstāšanās no Eiropas Savienības 2019. gadā.

Šengenas valstu ekspertu sagatavotajā pārskatā Apvienotās Karalistes pārkāpumi novērtēti kā "nopietni un Šengenas Informācijas sistēmas datu un datu subjektu drošību un integritāti apdraudoši". Pārkāpumi novēroti arī klātienē dažādās Lielbritānijas lidostās.

"Dodot privātiem partneriem piekļuvi šiem datiem un to apstrādei, radīts ievērojams risks datu drošībai īpaši tādēļ, ka privātie uzņēmēji šajā sistēmā var ieviest izmaiņas," pauduši ES eksperti.

Līdz ar vairākām Šengenas Informācijas sistēmas datu kopēšanas epizodēm ir pieaudzis šo datu bojājumu risks, turklāt tie nodoti citu valstu iestādēm un pat privātiem uzņēmumiem. Daļa datu nelikumīgi glabāti rezerves klēpjdatoros lidostās un ostās. Citas šo datu kopijas glabātas valdības iestāžu birojos. Turklāt Lielbritānijas iestādes dažādus datus pēc nokopēšanas nodevušas robežkontroles dienestam, neskatoties uz to, ka daļa no šīs informācijas bija novecojusi, raksta EUObserver.

Top komentāri

melnais humors
m
Malači eksperti! Labs darbs! Tikai tagad, lūdzu, tādu pašu izpēti un ziņojumus par Vācijas, Francijas, Itālijas, Nīderlandes, Dānijas un visu pārējo ES dalībvalstu specdienestu pārkāpumiem. Un izrādīsies, ka visi specdienesti izskatās vienādi "skaisti". :-D
Trollis JT
T
Kāds ļaunums gan rodas no tam, ka arī blēžu atmaskošanā ir globalizācija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits