Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pērn rudenī publiskotā pārskatā mudināts samazināt finansējumu vairākām būtiskām aizsardzības struktūrām un projektiem

Britu armijas komandieris bažījas par "atpalikšanu no Krievijas"

Ja netiks palielinātas investīcijas Lielbritānijas bruņoto spēku attīstībā, tie "riskē atpalikt no Krievijas", pirmdien ieplānotā runā paziņos Lielbritānijas armijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Niks Kārters. Ģenerālis runā, ko apstiprinājis aizsardzības ministrs Gevins Viljamsons, īpašu uzmanību pievērsīs Krievijas kiberkaradarbības spējām, vēsta BBC.

Tāpat sagaidāms, ka Kārters izcels Krievijas tāla darbības rādiusa raķešu radītos draudus, un pieminēs to, ka Krievija strauji attīsta vienības, kas sagatavotas karadarbībai aiz savas valsts robežām. Ģenerālis iepriekš sagatavotajā runā, ar kuras saturu iepazinusies raidorganizācija BBC, norādīs, ka potenciālie militārie draudi Lielbritānijai nu atrodas tepat - pie Eiropas namdurvīm.

Jau iepriekš vairāki augsta līmeņa britu militāristi ir pauduši bažas par Krievijas armijas modernizāciju un norādījuši, ka Lielbritānijai nekavējoties jādomā par investīcijām aizsardzības nozarē. 

Jāatgādina, ka britu mediji pērn rudenī vēstīja par gaidāmiem aizsardzības budžeta samazinājumiem.

Valsts kancelejas pārskatā ieteikts samazināt izdevumus 12 dažādās aizsardzības nozares struktūrās, tostarp arī militārās izlūkošanas dienestos MI5 un MI6. Kā 2017. gada novembrī vēstīja The Guardian, uz teroristu uzbrukumu fona izlūkdienesti budžeta apcirpšanas ieteikumos vēl tikuši saudzēti, kamēr armija varētu saņemt pamatīgu triecienu. Piemēram, ieteikts samazināt jūras kājnieku skaitu, apšaubīta nepieciešamība pēc diviem jauniem lidmašīnu bāzes kuģiem, kas būtu mobilie skrejceļi un bāzes modernajām un arī dārgajām multifunkcionālajām lidmašīnām F-35.

Pārskatā gan atzīts, ka izmaksu ziņā visai "sāpīgās" kodolspējas - Trident raķešu programma - ir neaizskaramas. Aizsardzības ministrija ieteikusi vairākus veidus, kā samazināt izmaksas, tostarp ieteikts koncentrēties uz mūsdienu situācijai aktuālāko spēju attīstīšanu, piemēram, jau minēto kiberspēju stiprināšanu, dronu un militāro robotu tehnoloģiju attīstīšanu.

Aizsardzības jautājumu korespondents Džonatans Bīls publikācijā BBC sniedz savu vērtējumu, atgādinot, ka Lielbritānijai nekad nenāktos vienatnē konfronēt tādu militāru potenciālo draudu kā Krievija - tieši tāpēc Lielbritānija ir daļa no NATO. Tomēr Bīls atzīst - kaut Lielbritānija ir viena no galvenajām alianses dalībvalstīm, daļai bruņojuma tik tiešām nepieciešama steidzama atjaunināšana vai aizstāšana ar modernāku. Bīls kā piemēru min britu Challenger 2 tankus, kuri būtisku modernizāciju nav pieredzējuši pēdējos 20 gadus, kamēr Krievija pēdējos gadus izstrādā jaunu kaujas tanku T-14 Armata un vēl vairākas bruņutehnikas vienības uz Armata bāzes.

Tomēr Bīls raksta, ka aizvien jāatceras - jebkāda veida un mēroga tieša militāra konfrontācija ar Krieviju šobrīd šķiet ļoti maz ticama, tāpēc būtiskāk ir nodrošināties pret postošiem kiberuzbrukumiem. Ģenerāļa Kārtera publiskais paziņojums ir balstīts bažās par drastisku finansējuma samazinājumu aizsardzības nozarei. "Tā nav bieža situācija, ka armijas komandieris nāk klajā ar šādu acīmredzamu aicinājumu nodrošināt papildu finansējumu nozarei," pausts BBC publikācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits