Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krima tika anektēta 2014. gadā pēc starptautiski neatzītā referenduma

Čehijā atzīst viesnīcnieka tiesības neuzņemt Krimas aneksijas atbalstītājus

Čehijas Konstitucionālajā tiesā pārsūdzēts Augstākās tiesas lēmums, tādējādi nosakot, ka Čehijas viesnīcai Brioni Boutique Hotel īpašnieks Tomašs Krčmars nav pārkāpis likumu, pēc 2014. gadā Krievijas veiktās Krimas pussalas starptautiski neatzītās aneksijas sākumā neuzņemot tūristus no Krievijas, bet pēc tam liekot viņiem parakstīt paziņojumu, ka viņi ir pret Krimas aneksiju, vēsta proukrainiskais medijs Euromaidan Press.

2014. gada 16. martā Krievija Krimā rīkoja starptautiski neatzītu referendumu nolūkā leģitimizēt dažas dienas vēlāk notikušo aneksiju. 24. martā viesnīcnieks Tomāšs Krčmāržs izplatīja paziņojumu, kurā vēstīts: "No 2014. gada 24. marta Krimas aneksijas dēļ mēs atsakāmies uzņemt Krievijas Federācijas pilsoņus. Atvainojamies visiem godprātīgajiem Krievijas Federācijas pilsoņiem."

Pēc tam viesnīcnieks gan piekrita uzņemt Krievijas pilsoņus, bet tikai tad, ja viņi parakstīsies, ka ir pret Krimas aneksiju.

Čehijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrijas pakļautībā esošā Tirdzniecības inspekcija pēc tam Krčmāržam piemēroja aptuveni 2000 eiro lielu soda naudu, jo viņa rīcībā saskatīja diskrimināciju. Krčmāržs gan ar savu paziņojumu bija izpelnījies atzinību daļā čehu sabiedrības, un atsevišķi cilvēki piedāvāja soda naudu segt viņa vietā, taču viesnīcnieks nolēma, ka šis ir principa jautājums, tāpēc izvēlējās tiesas ceļu un nemaksās soda naudā pat vienu kronu.

"Kamēr vien Krievija samierinājusies tikai ar Krimu, Eiropas Savienība ir gatava notikušo "paslaucīt zem paklāja" un turpināt, it kā nekas nebūtu noticis. Ja mūsu atmiņa ir pārāk īsa, lai mācītos no tā, kas notika 1939. gadā (Otrā pasaules kara sākums), tad vismaz pamēģinām atcerēties 1968. gadu (tā dēvētais Prāgas pavasaris, ko apspieda ar armijas palīdzību) vai 2008. gadu Gruzijā. Es uzskatu, ka tas ir mans pilsoņa pienākums," toreiz argumentēja Krčmāržs.

Pirms dažām dienām - 30. aprīlī - Čehijas Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka Krčmārža rīcībā neesot saskatāma diskriminācija, tādējādi noraidot pērn Augstākās administratīvās tiesas lēmumu, kas viesnīcnieka rīcībā saskatīja citu motivāciju - nacionālo neiecietību. Konstitucionālā tiesa norādīja, ka, saskaņā ar starptautisko organizāciju un arī Čehijas Ārlietu ministrijas pozīciju, Krimas aneksija pārkāpa fundamentālas starptautisko likumu normas, savukārt šajā gadījumā kāda cilvēka pilsonība ir fundamentāli nodalāma no tautības vai etniskās piederības. Tādējādi Krčmāržs esot rīkojies saskaņā ar Eiropas Savienības un Čehijas nostāju attiecībā pret Krimas aneksiju.

Krčmārža prasību vēlreiz izskatīs Augstākajā tiesā, šoreiz ņemot vērā Konstitucionālās tiesas secinājumus.

Top komentāri

solon
s
Kā šādi elementi vispār nonāk eiropā?! Vajadzētu katram Krievijas pilsonim kurš vēlas apmeklēt eiropu pirms robežas šķērsošanas likt parakstīties zem teksta, ka nosoda Krievijas agresiju un Ukrainas okupāciju.
kurš gan cits, ja ne
k
Šveiks
Saule
S
Tā ir diskriminācija. Katrs ir tiesīgs uz saviem politiskiem uzskatiem. ASV tika iesūdzēta tiesā puķu veikala ipasniece kad atteicās apkalpot geju kāzas. Itālijā viesnīcas īpašnieks par uzrakstu - ieeja aizliegta geju pāriem. Vārētu būt arī uzraksti - ieeja aizliegta vecākiem ar bērniem, pensionāriem, melnādainajiem, ebrejiem, latviešiem, invalīdiem u. t. t.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits