Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Babišs (attēlā) oponējis prezidenta Miloša Zemana apgalvojumiem, atsaucoties uz izlūkdienestu ziņojumiem

Čehijas premjers noraida Zemana apgalvojumus par Novičok izgatavošanu

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs pirmdien noraidīja prezidenta Miloša Zemana apgalvojumus, ka Čehija izgatavojusi nervus paralizējošo vielu Novičok. "Čehijas republika nekad nav izgatavojusi, izstrādājusi vai uzglabājusi nevienu Novičok tipa vielu," vietnē Twitter raksta Babišs, atsaucoties uz civilo un militāro izlūkdienestu ziņojumiem.

Zemans, kurš ir pazīstams ar simpātijām pret Krieviju, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Čehija pagājušajā gadā eksperimentējusi ar Novičok.

Babiša birojs pirmdien izplatīja paziņojumu, ka Čehija 2017.gadā izgatavojusi niecīgu daudzumu Novičok A-230 militārās programmas ietvaros, kas domāta armijas un iedzīvotāju aizsardzībai.

Čehijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem mikrosintēzes process netiek uzskatīts par izgatavošanu un norādīja, ka viela nekavējoties iznīcināta.

Kā norādīts paziņojumā, Zemana apgalvojumi izskanējuši nesaprašanās rezultātā.

Zemans, atsaucoties uz Čehijas militārā izlūkdienesta ziņojumiem, pavēstīja, ka eksperiments notika pagājušajā novembrī militārajā pētījumu centrā Brno. "Izgatavotās indes daudzums bija mazs un pēc eksperimentiem tika iznīcināts," intervijā telekanālam Barrandov pavēstīja Zemans.

"Mēs zinām kur, mēs zinām kad, tāpēc būtu liekulīgi izlikties, ka nekas nav noticis," sacīja Zemans.

Pēc ekspertu teiktā, pasaulē ir tikai dažas laboratorijas, kurās var izgatavot Novičok.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova martā paziņoja, ka Čehija, Slovākija, Lielbritānija vai Zviedrija esot ticami šīs vielas avoti.

Čehijas ārlietu ministrs Martins Stropnickis nosauca Zaharovas teikto par "absurdu apsūdzību".

Pēc Zemana paziņojuma Zaharova piektdien pavēstīja, ka Lielbritānijas valdība melojusi, paziņojot, ka Krievija ir vienīgā valsts, kas izgatavojusi Novičok.

Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu Novičok.

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā pielietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējies Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.

Top komentāri

hm
h
Zemans meloja tikpat daudz, cik Diena. Vienā teikumā Diena raksta - premjers apgalvo, ka nekas līdzīgs Novičok nav izgatavots, otrā - esot sintezēts mikroskopisks daudzums N230, taču tā neesot izgatavošana. Bez tam angļi pieminēja, ka viela bijusi N 234, kas ir atšķirīga no čehu N 230.
Riko
R
Ka vispar cehi vareja (ar to apliecinot ka cehi ir plebeji) tatu idiotu, debilu kretinu kads ir Zemanas ievelet par presidentu????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits