Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Džonsons akceptē ES nosacījumus, bet parlaments noraida ārkārtas vēlēšanu piedāvājumu

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien akceptējis Eiropas Savienības (ES) piedāvātos Brexit termiņa pagarināšanas nosacījumus, tikmēr britu likumdevēji noraidīja viņa priekšlikumu par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 12. decembrī.

Vēstulē norādot uz iebildumiem pret Brexit atlikšanu, kas "šai valdībai tika uzspiesta pret tās gribu", Džonsons akceptēja ES nosacījumus.

"Šī Apvienotās Karalistes dalības ES liekā pagarināšana kaitē mūsu demokrātijai un attiecībām starp mums un mūsu Eiropas draugiem," vēstulē Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam skaidroja Džonsons.

Pēc Džonsona paziņojuma, ka Brexit termiņa pagarināšana tiek akceptēta, drīzumā sāksies rakstiska procedūra, lai šo lēmumu formalizētu, tviterī pavēstīja Tuska preses sekretārs Prebens Omans.

Pēc Lielbritānijas akcepta termiņa pagarināšanu var oficiāli parakstīt ES līderi. Dalībvalstis cer, ka tas varētu tikt paveikts līdz otrdienai vai trešdienai, pavēstīja ES avots.

Tikmēr britu likumdevēji pirmdien noraidīja Džonsona priekšlikumu par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 12.decembrī.

Par Džonsona priekšlikumu balsoja 299 likumdevēji, bet 70 bija pret, tomēr Džonsonam neizdevās nodrošināt, ka ieceri atbalsta divas trešdaļas no 650 likumdevējiem, kā to nosaka likums, lai priekšlikums tiktu pieņemts.

Lielākā opozīcija partija leiboristi pamatā atturējās.

Džonsons paziņoja, ka valdība vēl pirmdienas vakarā iesniegs jaunu priekšlikumu par vēlēšanām 12.decembrī, šādi izdarot otro mēģinājumu, lai panāktu likuma pieņemšanu parlamentā, bet šoreiz tam būs nepieciešams tikai vienkāršs vairākums.

Sagaidāms, ka debates un balsošana par Džonsona jauno priekšlikumu notiks otrdien.

"Ir pienācis laiks, lai vēlētājiem būtu izdevība izteikties par vienošanos un aizstāt šo nefunkcionējošo parlamentu ar jaunu parlamentu, kas var panākt, ka breksits tiek izpildīts, lai valsts var virzīties tālāk," Džonsona teikto citē ziņu aģentūra Press Association.

Gadījumā ja Lielbritānijas parlaments noraidītu priekšlikumu par vēlēšanu rīkošanu, Džonsons savā vēstulē mudināja citas ES valstis "skaidri apliecināt, ka tālāka atlikšana pēc 31.janvāra nav iespējama".

ES dalībvalstis pirmdien vienojās atlikt Brexit termiņu līdz 31.janvārim, pieļaujot, ka Lielbritānija varēs izstāties no ES arī agrāk, ja būs tam gatava, iepriekš paziņoja Tusks.

Elastīgais pagarinājums nozīmē, ka termiņš, kurā Lielbritānijai jāizstājas no ES, tiks pagarināts līdz 31.janvārim, tomēr pieļaujot kā izstāšanās termiņu arī 30.novembri vai 31.decembri, ja Lielbritānijas parlaments pietiekami drīz apstiprinās premjerministra Borisa Džonsona valdības panākto vienošanos ar ES par izstāšanās nosacījumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits