Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

ECDC: Ir par maz laika, lai omikrona apturēšanai pietiktu tikai ar vakcināciju

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) trešdien brīdināja, ka ar vakcināciju vien nebūs pietiekami, lai apturētu Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatību, un ka steidzami ir nepieciešama "spēcīga rīcība".

"Pašreizējā situācijā vakcinācija vien neļaus mums novērst omikrona paveida ietekmi, jo nebūs laika, lai strādātu pie robiem vakcinācijā, kas joprojām pastāv," paziņojumā norādīja Eiropas Savienības (ES) veselības aģentūras direktore Andrea Ammona.

Aģentūra vienlaikus paaugstinājusi riska izvērtējumu attiecībā uz omikrona ietekmi uz sabiedrības veselību no "augsts līdz ļoti augsts" uz "ļoti augsts".

Aģentūra aicināja stiprināt un no jauna ieviest nefarmaceitiskus pasākumus, arī masku valkāšanu, roku higiēnu, attālināto darbu un centienus nepieļaut pūļu veidošanos sabiedriskās vietās.

"Steidzami ir jāīsteno spēcīga rīcība, lai tuvāko mēnešu laikā samazinātu transmisiju un mazinātu smago slogu uz veselības aprūpes sistēmām un aizsargātu visneaizsargātākos," norādīja Ammona.

"Ir indikācijas, ka ES un Eiropas Ekonomiskās Zonas valstīs jau noris vietējā transmisija," viņa piebilda. No modelēšanas noprotams, ka straujš omikrona gadījumu skaita pieaugums ir nenovēršams.

Kā atzina ES veselības komisāre Stella Kirjakidu, ECDC ziņojums liecina, ka "nākamie mēneši būs sarežģīti".

"Omikrons visticamāk nāks lielā vilnī, no jauna radot spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu," paziņojumā norādīja komisāre.

66% ES iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti, viņa atgādināja, tomēr ES valstis var labāk, un "balstdevām ir jākļūst par mūsu viļņlauzi".

"Mums jāizrāda vislielākā cieņa sabiedrības veselības pasākumiem apvienojumā ar strauju balstvakcinācijas pieaugumu, reaģējot uz omikronu," piebilda komisāre, norādot, ka ir ļoti satraucoši, ka dažās dalībvalstīs vakcinācijas temps ir nepietiekams, bet četrās valstīs 50% iedzīvotāju joprojām nav pilnībā vakcinēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits