Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropā veikta vērienīga operācija naudas atmazgāšanas apkarošanā, trīs personas aizturot arī Latvijā

Tiesībsargājošās iestādes Latvijā, Vācijā, Francijā, Itālijā un Maltā veikušas vairāk nekā 100 kratīšanas vērienīgā operācijā pret Krievijas-Eirāzijas reģiona noziedzīgu personu grupu, kā arī pret Maltā bāzētu finanšu iestādi, kas tai, visticamāk, sniegusi naudas atmazgāšanas pakalpojumos, liecina Latvijas prokuratūras un Valsts policijas paziņojums.

Īstenojot Eiropas Savienības aģentūras krimināltiesiskajai sadarbībai ("Eirojust") un Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropols" koordinētu izmeklēšanas grupu, tika notverti kopumā četri aizdomās turamie.

Latvijā kratīšanas veiktas vairāk nekā 50 objektos un aizturētas trīs personas. Potenciālie aizdomās turamie un liecinieki tika pratināti arī Latvijā, Vācijā, Igaunijā un Maltā.

Kopumā kratīšanas laikā tika iesaistīti vairāk nekā 460 policisti. Plānojot vērienīgo operāciju, Vācija uz Latviju un Maltu komandēja četrus speciālistus, lai atbalstītu izmeklēšanas darbības. Tāpat arestēti arī vairāki bankas konti un īpašumi, tostarp Latvijā vairāki nekustamie īpašumi un transportlīdzekļi.

Veiktie aprēķini liecina, ka no 2015.gada beigām Maltas finanšu iestāde atmazgāja vismaz 4,5 miljonus eiro no noziedzīgām darbībām. Tomēr kopējā legalizētās naudas summa varētu pārsniegt desmitiem miljoniem eiro. Aizdomās turētā finanšu iestāde sniedza naudas atmazgāšanas pakalpojumus, izmantojot tā sauktos čaulas uzņēmumus un privātpersonu tīklu, kas bija reģistrēti kā šo uzņēmumu direktori, bet kuri faktiski neveica saimniecisko darbību.

Noziedzīgā personu grupa darbojās galvenokārt no Rīgas un Berlīnes. Izmeklēšanu 2021.gadā uzsāka Latvijas varas iestādes pēc tam, kad pamanīja neparastus naudas pārskaitījumus no Latvijas uz kādu Maltas finanšu iestādi. Vienlaikus Vācijas varas iestādes bija sākušas paralēlu izmeklēšanu par aizdomīgām naudas plūsmām, kas saistītas ar to pašu finanšu iestādi.

Drīz pēc tam "Eirojusts" izveidoja kopīgu koordinācijas centru un izmeklēšanas grupu starp Vācijas un Latvijas iestādēm. "Eirojusts" arī organizēja piecas īpašas koordinācijas sanāksmes, lai kopīgi sagatavotos liela mēroga kratīšanu veikšanai visās iesaistītajās valstīs.

Savukārt "Eiropols" uz operācijas laiku uz Latviju komandēja naudas atmazgāšanas ekspertu un izveidoja mobilo biroju "Eirojusta" koordinācijas centrā, sniedzot operatīvo un finanšu analīzi, kā arī operatīvo ekspertīzi.

Starptautiskajā operācijā no Latvijas piedalījās Rīgas Ziemeļu prokuratūra un Rīgas tiesas apgabala prokuratūra, kā arī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits