Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +28 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 27. maijs
Loreta, Dzidra, Gunita, Dzidris

Eiropas Savienībā nesokas cīņa ar pasīvo smēķēšanu

Latvija ir viena no sekmīgākajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm cīņā ar pasīvo smēķēšanu, liecina šonedēļ publicētais pētījums, ko veikusi nevalstiskā organizācija Smoke Free Partnership. Eiropas Komisijas (EK) finansētā organizācija apkopojusi Eiropas valstīs pieņemtos likumus, kas ierobežo smēķēšanu sabiedriskās vietās, un novērtējusi, cik veiksmīgi tie tiek ieviesti.

Pētījumā secināts, ka vissliktāk ar pretsmēķēšanas likumdošanas ieviešanu un ievērošanu sokas Grieķijai, Bulgārijai, Rumānijai, Austrijai, Slovākijai un Čehijai. "Šīs valstis ES pilsoņiem piedāvā niecīgu vai nekādu aizsardzību [pret pasīvo smēķēšanu]; pretsmēķēšanas likuma normas ir ne tikai vājas, bet arī netiek ievērotas," teikts dokumentā.

Piemēram, Grieķijā spēkā ir likumi, kas pilnībā aizliedz smēķēšanu restorānos, bet realitātē smēķētājam pēc maltītes nav problēmu turpat pie galda nokūpināt cigareti, jo lielai daļai sabiedrības locekļu tas šķiet pieņemami. Smoke Free Partnership direktore Florence Berteleti uzskata, ka daudzu valstu valdības neapmāca likumsargus "sodīt tos, kuri neciena likumu", raksta Euobserver.com.

Rezultātā ļoti daudzi cilvēki ir pakļauti pasīvajai smēķēšanai, ieelpojot smēķētāju izelpotos tabakas dūmus, kurus Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir klasificējusi kā kancerogēnus. Aplēses liecina, ka ES ik gadu no pasīvās smēķēšanas mirst aptuveni 79 tūkstoši cilvēku.

Smoke Free Partnership kā paraugus veiksmīgai pretsmēķēšanas likumdošanas ieviešanai un ievērošanai pieminējusi Lielbritāniju, Īriju, Latviju, Lietuvu, Ungāriju, Maltu un Spāniju. Pētījumā uzsvērts, ka šīs valstis seko PVO 2003. gadā apstiprinātās Vispārējās konvencijas par tabakas uzraudzību burtam un garam: "Pretsmēķēšanas likuma normas ir ne tikai stipras, bet arī tiek strikti ievērotas."

Gan Smoke Free Partnership, gan EK uzskata, ka ir vēl daudz jāizdara, lai mudinātu cilvēku atteikties no smēķēšanas un "denormalizētu" kaitīgo nodarbi. ES dalībvalstīm līdz nākamā gada maijam savā likumdošanā jāievieš ES Tabakas direktīvas grozījumi, kuru mērķis ir padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešu vidū.


sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits