Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Mēs nevēlamies pamosties dienu pēc vēlēšanām un saprast, ka mums būtu vajadzējis darīt vairāk," sacīja ES drošības komisārs Džūljens Kings

EK vēlas aktīvāku rīcību no mediju gigantiem cīņā pret dezinformāciju

Eiropas Komisija (EK) otrdien aicinājusi sociālo mediju gigantus, tostarp Facebook un Google ieņemt stingrāku nostāju pret dezinformāciju pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Uzņēmumi Facebook, Google, Mozilla un Twitter septembrī akceptēja EK sagatavoto uzvedības kodeksu cīņā ar tīmekļa dezinformācijas izplatīšanu Eiropas Savienībā (ES).

Tobrīd EK brīdināja, ka varētu ieviest tiesiski saistošus noteikumus, ja brīvprātīgie pasākumi nebūs gana efektīvi.

Uzņēmumi ir panākuši zināmu progresu, secināts EK pirmajā novērtējumā. Taču EK brīdināja, ka nepieciešami papildu pasākumi pirms ES vēlēšanām.

"Mēs pastiprinām tempus visās frontēs, lai nodrošinātu brīvas un godīgas vēlēšanas," paziņoja ES tieslietu komisāre Vera Jourova. "Es sagaidu, ka kompānijas ievēros savus (..) solījumus," viņa piebilda.

"Mēs nevēlamies pamosties dienu pēc vēlēšanām un saprast, ka mums būtu vajadzējis darīt vairāk," sacīja ES drošības komisārs Džūljens Kings.

Akceptējot EK izstrādāto uzvedības kodeksu, uzņēmumi piekrita, ka reklāmu avoti ir skaidri jānorāda un ka tīmekļa platformās izplatīto reklāmu saturs ir stingrāk jāpārbauda.

Uzņēmumi piekrita sekot līdzi automātiski darbināto botu negodprātīgai izmantošanai centienos izplatīt viltus ziņas, kā arī piekrita paplašināt lietotāju iespējas iesniegt sūdzības par aizdomīgām publikācijām.

EK vēlas no Twitter un Mozilla detalizētāku informāciju par to, kā uzņēmumi plāno cīnīties ar viltus ziņām. Komisija arī vēlas, lai Google padara plašāk pieejamus savus instrumentus cīņai ar dezinformāciju.

Pastāv bažas, kas trešās puses, piemēram, Krievija varētu mēģināt ietekmēt vēlētājus pirms EP vēlēšanām, lai atbalstītu populistus un eiroskeptiskās partijas.

 

Top komentāri

Jean-Claude Juncker
J
Jean-Claude Juncker ist ein pfiffiger Kopf. "Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert", verrät der Premier des kleinen Luxemburg über die Tricks, zu denen er die Staats- und Regierungschefs der EU in der Europapolitik ermuntert. "Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter - Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt." --- Junkers: "Mēs kaut ko nolemjam, liekam to uz galda un gaidām brīdi, lai redzētu, kas notiek. Ja nav ne protestu, ne sacelšanās, jo lielākā daļa cilvēku nesaprot, kas ir nolemts, tad mēs turpinām soli pa solim līdz tas kļūst neatgriezenisks." --- Un lūk, tagad cilvēkiem ir iespēja internetā skaidrot citiem, kas īsti notiek, līdz ar to Junkeram zūd iespēja izbīdīt šādā veidā savus lēmumus. Tāpēc ir jāliedz iespēja skaidrot Junkera lēmumus.
Potsdama
P
Tās ir galīgas muļķības ko saka EK runasvīrs: Liberālā sabiedrībā viss ir privāts, un arī mediji ir privāti, un var rakstīt ko vēlās. Valsts nevar jaukties privātā biznesā: To katru dienu saka liberāļi Rīgā un Briselē....
jautājums
j
Vai EK baidās no patiesības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits