Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

EK vienojas ar Gazprom lietā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Centrālajā un Austrumeiropā

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņoja, ka panākusi vienošanos ar Krievijas valsts dabasgāzes kompāniju Gazprom, kas tikusi apsūdzēta dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs Centrālajā un Austrumeiropā, tādējādi uzņēmumam izvairoties no naudassoda piemērošanas.

Šī vienošanās panākta pēc tam, kad Gazprom piekritis Austrumeiropā noteikt standarta cenas salīdzinājumā ar pārējo Eiropu, kā arī atteikties no prasības, kas klientiem ierobežo gāzes reeksportu.

Vienošanās paredz, ka uzņēmumam būs jālikvidē jebkādi ierobežojumi attiecībā uz gāzes pārrobežu tālākpārdošanu un jānodrošina gāzes netraucēta plūsma starp ES dalībvalstīm, tostarp Baltijas valstīm un Bulgāriju, lai panāktu labāku izolēto tirgu integrāciju, skaidro EK.

Šī vienošanās Gazprom nodrošina iespēju izvairīties no naudas soda vairāku miljardu eiro apmērā, kā arī palīdz mazināt saspīlējumu Krievijas un rietumvalstu attiecībās, kas pasliktinājušās saistībā ar Ukrainu, karu Sīrijā un Kremļa iespējami īstenotām manipulācijām.

"Šodienas lēmums novērš Gazprom radītus šķēršļus, kas traucē gāzes neierobežotai plūsmai Centrālajā un Austrumeiropā," norāda ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Vestagere uzsver, ka šī vienošanās kompānijai nosaka stingras prasības un nodrošina pielāgotu noteikumu kopumu turpmākai Gazprom darbībai.

Komisija uzsver, ka gadījumā, ja Gazprom šos noteikumus pārkāps, tai draudēs naudassods 10% apmērā no uzņēmuma gada apgrozījuma.

Vienlaikus gan EK vēsta, ka kompānija varētu būt izmantojusi savu dominējošo tirgus stāvokli, lai piecās Centrālās un Austrumeiropas valstīs - Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā - noteiktu augstākas gāzes cenas.

Tikmēr Gazprom vēsta, ka ir apmierināts ar panākto vienošanos, kas "sniedz saprātīgāko iznākumu visa Eiropas gāzes tirgus atbilstošai funkcionēšanai."

Jau vēstīts, ka EK 2015. gada aprīlī oficiāli izvirzīja apsūdzības Gazprom saistībā ar dominējošā tirgus stāvokļa ES ļaunprātīgu izmantošanu. EK informēja, ka Gazprom ir ievērojami traucējusi konkurencei Centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgos, kuros Krievijas kompānija ir izteikti vadošais piegādātājs.

ES apsūdzēja Gazprom par ES vienotā tirgus noteikumu pārkāpšanu, liedzot gāzes tālākpārdošanu starp ES valstīm, kas ļāvis gāzes koncernam noteikt negodīgas cenas.

2012.gada septembrī EK sāka oficiālu izmeklēšanu par Gazprom darbību gāzes tirgū Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā.

(Papildināts viss ziņas teksts.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits