Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EP aicina pakāpeniski atteikties no glifosāta, pilnībā aizliegt 2022. gada beigās

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien atbalstīja ieceri līdz 2022. gada decembrim pilnībā aizliegt glifosāta herbicīdus, nekavējoties nosakot ierobežojumus vielas izmantošanai, portālu Diena.lv informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Eiropas Parlaments (EP) neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu vēl uz 10 gadiem pagarināt pretrunīgi vērtētā herbicīda izmantošanas atļauju. Deputāti uzskata, kas ES vajadzētu izstrādāt plānu vielas pakāpeniskai izņemšanai no aprites, sākot ar pilnīgu aizliegumu to izmantot mājsaimniecībās un tādos gadījumos, kad nezāles iespējams apkarot ar bioloģiskām alternatīvām (“integrētām augu aizsardzības sistēmām”).

Glifosāta izmantošana ES pilnībā būtu jāaizliedz līdz 2022. gada 15. decembrim, pirms tam sperot nepieciešamos sagatavošanās soļus, teikts rezolūcijā.

ANO Starptautiskajai vēža pētījumu aģentūrai (IARC) un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA) un Eiropas Ķimikāliju aģentūrai (ECHA) izdarot atšķirīgus secinājumus par vielas kaitīgumu, ES veiktais riska izvērtējums pirms licences atjaunošanas izpelnījās pretrunīgas atsauksmes.

Turklāt Roundup (šī produkta darbīgā viela ir glifosāts) ražotāja Monsanto korespondence radījusi šaubas par dažu Monsanto sponsorētu un dažu it kā neatkarīgu pētījumu uzticamību, ko EFSA un ECHA cita starpā bija izmantojušas novērtējumu veikšanai par glifosāta drošumu, rezolūcijā norāda deputāti.

ES apstiprinājuma procedūrā būtu izmantojumi tikai publicēti, zinātniski recenzēti un neatkarīgi pētījumi, ko pasūtījušas kompetentas publiskās iestādes, uzsver deputāti. Viņi uzskata, ka EFSA un ECHA būtu jāpiešķir pietiekami resursi, lai palielinātu to spējas pasūtīt neatkarīgus pētījumus.

Nesaistošā EP rezolūcija tika apstiprināta ar 355 balsīm pret 204, 111 deputātiem atturoties. Trešdien ES dalībvalstis balsos par EK priekšlikumu pagarināt glifosāta tirdzniecības atļauju.

Nepilna gada laikā Eiropas pilsoņu iniciatīvas ietvaros apkopoti vairāk nekā miljons parakstu ar aicinājumu aizliegt pretrunīgi vērtēto herbicīdu. Novembrī iniciatīvas autori tiks uzklausīti Eiropas Parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits