Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EP apstiprina piecu miljardu eiro aizdevumu Ukrainai

Eiropas Parlaments šodien apstiprināja piecu miljardu eiro aizdevumu Ukrainai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Ceturtdien EP deputāti deva zaļo gaismu piecu miljardu eiro makrofinansiālajam aizdevumam, lai palīdzētu Ukrainai segt akūtās finanšu vajadzības, ko radījis Krievijas iebrukums.

Šī ir otrā un lielākā daļa no Eiropas Savienības (ES) deviņu miljardu eiro atbalsta paketes, no kuras viens miljards eiro jau ir izmaksāts Ukrainai. Eiropas Komisija piešķir aizdevumu Kijevas valdībai ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem.

Krastiņš uzsver, ka Krievijas iebrukuma dēļ ir strauji pieaugušas Ukrainas ārējā finansējuma vajadzības. Bez tā, ka nodarīti milzīgi postījumi ceļiem, tiltiem, rūpnīcām, mājām, slimnīcām un citai infrastruktūrai, valsts ir zaudējusi arī piekļuvi starptautiskajiem finanšu tirgiem.

Ukrainai, neraugoties uz divpusējā un daudzpusējā finansiālā atbalsta solījumiem, saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda datiem joprojām trūkst 10 miljardu ASV dolāru jeb 9,8 miljardi eiro.

Nosacījums palīdzības piešķiršanai ir tāds, ka Ukrainai ir jāievēro efektīvi demokrātiski mehānismi, neraugoties uz to, ka kara laikā vara ir koncentrēta izpildvaras rokās.

Tiesību aktu EP pieņēma pēc "steidzamības procedūras", ar 534 balsīm par, 30 pret un 26 atturoties.

Makrofinansiālā palīdzība ir ārkārtas resurss, ko ES ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem piešķir kaimiņvalstīm, kuras cīnās ar grūtībām apmaksāt rēķinus. Kopējais aizdevumu apjoms, ko ES kopš kara sākuma piešķīrusi Ukrainai, varētu pārsniegt 10 miljardus eiro, ja tiks apstiprināts viss ierosinātais aizdevumu kopums.

Lēmums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas ES "Oficiālajā Vēstnesī".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits