Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EP deputāti konceptuāli atbalsta jaunu klimata pārmaiņu mazināšanas plānu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien konceptuāli atbalstījuši jaunu plānu, kas paredz mazināt klimata pārmaiņas, palielinot mežu spēju absorbēt ogļskābo gāzi (CO2), aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Likumdošanas priekšlikums nosaka, ka Eiropas Savienības (ES) valstīm jāizlīdzina mežsaimniecības, aramzemes un ganību apsaimniekošanas radītie CO2 izmeši, veicinot to absorbēšanu. CO2 jeb ogļskābo gāzi absorbē, piemēram, meži.

Deputāti arī uzskata, ka dalībvalstīm, ka saskaņā ar ES ilgtermiņa mērķiem un Parīzes klimata vienošanos būtu jānodrošina lielāka CO2 uzņemšanas jauda, lai 2030.gadā tā pārsniegtu izmešu apjomu.

Saskaņā ar jauno plānu, ES dalībvalstis turpmāk katru gadu ziņos par savu CO2 izmešu apjomu, tiecoties uz mērķi divos piecu gadu periodos - no 2021. līdz 2025.gadam un no 2026. līdz 2030.gadam - izlīdzināt izmešu un absorbētās CO2 apjomu. Nesasniedzot mērķi, attiecīgais iztrūkums tiktu kompensēts ar pieļaujamo izmešu samazinājumu saskaņā ar "Kopīgo centienu regulu".

Znotiņa-Znota skaidroja, ka katras ES dalībvalsts sasniedzamais mērķis tiks noteikts, izmantojot "meža references līmeni", jeb aplēstās gada vidējās neto emisijas vai piesaistījumus apsaimniekotajā meža zemē.

Ziņojums tika pieņemts ar 532 balsīm pret 144, 20 deputātiem atturoties. Tagad likumprojekts atgriezīsies Vides komitejā (ENVI), lai EP un ES Padome varēs uzsākt sarunas, tiklīdz ministri jeb Padome būs apstiprinājusi savu pozīciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits