Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

EP iesaka ciešāk uzraudzīt Eiropā atgriezušos kaujiniekus

Veicot rūpīgu situācijas izvērtējumu, Eiropas Parlaments (EP) trešdien nācis klajā ar ieteikumiem cīņai ar radikalizāciju, datu apmaiņas uzlabošanai un terorisma upuru atbalstam, rosinot ciešāk uzraudzīt Eiropā atgriezušos kaujiniekus un atteikt patvērumu par terorismu notiesātiem cilvēkiem, aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Trešdien pieņemtā rezolūcijā EP rosina stiprināt Eiropola un Eiropas Aģentūras lielapjoma IT sistēmu darbības pārvaldībai brīvības, drošības un tiesiskuma telpā ("eu-LISA") lomu.

EP deputāti arī pauda satraukumu par nepietiekamu informācijas apmaiņu starp aģentūrām, kā arī starp dalībvalstīm un Eiropas Savienības (ES) iestādēm. Rezolūcijā arī uzsvērts, ka, īstenojot pretterorisma pasākumus, ir svarīgi pilnībā ievērot pamattiesības, tostarp datu aizsardzību un vārda brīvību.

EP izstrādājis vairākus priekšlikumus, tajā skaitā, izveidot radikālo sludinātāju ES kontrolsarakstu, veikt antiradikalizācijas pasākumus cietumos un izglītības iestādēs, apmācīt ES un dalībvalstu amatpersonas radikalizācijas jautājumos, izmantot Eiropas Solidaritātes fonda līdzekļus kompensācijām plaša mēroga teroristisku uzbrukumu gadījumos, kā arī veikt ciešāku ES ārējo robežu apsardzību.

Tāpat priekšlikumu vidū ietverta drukātu vai tiešsaistē publicētu uz vardarbību aicinošu propagandas materiālu likvidēšana, arī turpmāka ES un Lielbritānijas sadarbība un informācijas apmaiņa, nažu nēsāšanas ierobežojumi un bīstamāko nažu aizliegšana, pasažieru datu reģistra (PDR) direktīvas prasību piemērošana privātajām lidmašīnām, Eiropas mēroga atļauju sistēma sprāgstvielu izgatavošanā izmantojamu vielu iegādei, vienota "terorisma upura" definīcija visā ES, aicinājums Eiropas Komisijai izveidot ES Terorisma upuru koordinācijas centru, lai nodrošinātu palīdzību uzbrukumu gadījumā un ciešāka sadarbība ar valstīm ārpus ES, īpaši kaimiņvalstīm.

Par rezolūciju balsoja 474 deputāti, pret - 112, bet 75 atturējās.

Pagājušā gadā izveidotās EP īpašās komitejas terorisma jautājumos (TERR) uzdevums bija analizēt terorisma risku Eiropā. Savā darbā komiteja izmantoja dalībvalstu tiesībaizsardzības iestāžu datus, ES iestāžu un ekspertu sniegto informāciju.

Top komentāri

reptilis
r
..kāda uzraudzība?!...kāda novērošana?!...murgs...nodokļu maksātāju naudas nelietderīga izmantošana. Cietumā visiem viņiem vieta ...un pēc tam izraidīšana uz izcelsmes valstīm.
ļuļa
ļ
jā, pareizi, uzraugiet viņus. sniedziet psihologa palīdzību, seksuālās audzināšanas kursus (vācijā jau ir, iesaku pārņemt citiem), lasiet lekcijas par bērnu un sieviešu tiesībām utt - tikai, lūdzu, to visu strasbūrā eiropadomes ēkā. tur vietas daudz, un mājā stāv lielāko daļu gada tukša. eiropa bagāta, tāpat nav kur naudu likt, lai jau tiek nabaga traumētajiem sērdieņiem.
Azimovs
A
Lasot šo rakstu sākumā gribējās smieties, bet beigās smiekli vairs nenāca. Gandrīz no katras rindkopas dveš kaut kāds "mākslīgais intelekts" nevis cilvēka saprāts. Tāds iespaids, ka EP direktīvas izstrādā slikti noprogrammēti roboti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits