Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EP pieprasa mainīt "digitālā zaļā sertifikāta" nosaukumu uz "ES Covid-19 sertifikātu"

Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņēma savu nostāju likumdevēju sarunām par vakcinācijas sertifikātu, kas atjaunotu tiesības uz brīvu pārvietošanos Eiropā pandēmijas laikā, prasot mainīt ierosinātā dokumenta nosaukumu uz "Eiropas Savienības (ES) Covid-19 sertifikātu", noraidot Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu to saukt par "digitālo zaļo sertifikātu".

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, deputāti norādīja, ka sertifikāts jāuzskata par pagaidu dokumentu un tam vajadzētu būt spēkā ne ilgāk kā 12 mēnešus. Dokuments, kas varētu būt digitālā vai papīra formātā, apliecinātu, ka persona ir vakcinēta pret jauno koronavīrusu, vai arī, ka viņai ir nesens negatīvs testa rezultāts, vai arī, ka ir atguvusies no infekcijas. Tomēr ES Covid-19 sertifikāti nedrīkst kalpot kā ceļošanas dokuments vai kļūt par priekšnoteikumu, lai izmantotu tiesības uz brīvu pārvietošanos, uzsvēra deputāti.

Tiesību akta priekšlikums attiecībā uz ES valstspiederīgajiem tika apstiprināts ar 540 balsīm par, 119 pret un 31 atturoties, savukārt priekšlikums par trešo valstu valstspiederīgajiem tika pieņemts ar 540 balsīm par, 80 pret un 70 atturoties. Balsojums notika trešdien, un rezultāti tika paziņoti ceturtdienas rītā. Gan EP, gan ES Padome tagad ir gatavi sākt sarunas par galīgajiem sertifikāta noteikumiem. Mērķis ir panākt vienošanos pirms vasaras tūrisma sezonas.

EP prasa ES Covid-19 sertifikāta īpašniekiem nepiemērot papildu ceļošanas ierobežojumus, piemēram, karantīnu, pašizolāciju vai testēšanu. EP deputāti arī uzsvēra, ka, lai izvairītos no nevakcinēto diskriminācijas un ekonomisku iemeslu dēļ, ES valstīm būtu jānodrošina universāla, pieejama, savlaicīga un bezmaksas testēšana.

EP vēlas nodrošināt, lai ES sertifikāts darbotos līdztekus visām dalībvalstu iniciatīvām, kurām arī jāievēro tas pats kopējais tiesiskais regulējums. Dalībvalstīm jāatzīst citās dalībvalstīs izsniegtas vakcinācijas apliecības personām, kuras saņēmušas Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinātu vakcīnu. Pašlaik tās ir Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Janssen, norādīja EP deputāti.

Savukārt pašu dalībvalstu ziņā jāatstāj lēmums, vai atzīt citās dalībvalstīs veiktu vakcināciju ar vakcīnām, kuras ir Pasaules Veselības organizācijas ārkārtas gadījumos lietojamo vakcīnu sarakstā.

EP ieskatā, sertifikāti jāverificē, lai novērstu krāpšanu un viltošanu, un jāpārbauda arī dokumentā iekļauto elektronisko zīmogu autentiskums. Personas datus, kas iegūti no sertifikātiem, nevar uzglabāt galamērķa dalībvalstīs, un ES līmenī netiks veidota centrāla datu bāze. Iestādes, kas saņems un apstrādās šos datus, būs publiski zināmas, lai iedzīvotāji varētu izmantot savas tiesības uz datu aizsardzību saskaņā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

EP deputāti uzsvēra, ka Covid-19 vakcīnas ir jāražo vairumā, tām nosakot pieņemamu cenu, un tās jāsadala visai pasaulei. Viņi arī pauž bažas par nopietnajām problēmām, ko rada farmācijas uzņēmumi, kas neievēro ražošanas un piegādes grafikus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits