Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Erdogans atklāj jauno Stambulas lidostu

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien atklājis Stambulas jauno lidostu. Erdogans ceremonijā pavēstīja, ka tas notiek īpašā dienā, kad tiek svinēta Turcijas Republikas dibināšanas 95.gadadiena.

Erdoans paziņoja, ka Turcija ir kļuvusi par "vissvarīgāko tranzīta punktu uz ziemeļu-dienvidu, austrumu-rietumu asīm, savienojot 60 valstis un 20 triljonu dolāru ekonomikas".

Ceremonijā piedalījās Sudānas, Albānijas, Kirgizstānas, Kosovas, Maķedonijas, Moldovas, Pakistānas un Serbijas līderi.

Tagad sāks darboties lidostas pirmā kārta, kuras jauda ir 90 miljoni pasažieru gadā, taču plānots, ka pēc lidostas pilnīgas pabeigšanas, kas iecerēta orientējoši 2030.gadā, tā apkalpos 150 miljonus pasažieru gadā, kļūstot par lielāko lidostu pasaulē. Nepieciešamības gadījumā lidostas jaudu varēs palielināt līdz 200 miljoniem pasažieru gadā.

Lidostas pirmajā kārtā ir divi skrejceļi, bet pēc pabeigšanas lidostai būs seši skrejceļi.

Pirmie regulārie reisi sāksies ceturtdien, kad Turcijas nacionālā aviokompānija Turkish Airlines no jaunās lidostas sāks lidot uz Ankaru, Izmiru un Antalju, Turcijā, kā arī uz Erdžanu, Kipras turku daļā, un Azerbaidžānas galvaspilsētu Baku.

Plānots, ka līdz jaunajam gadam visi reisi no Ataturka lidostas, kas pašlaik ir galvenā Stambulas lidosta, tiks pārcelti uz jauno lidostu, un regulārie reisi no Ataturka lidostas vairs nenotiks. Tomēr otra Stambulas lidosta - Sabihas Gekčenas lidosta - turpinās darboties. Pagājušajā gadā Ataturka lidosta apkalpoja 64 miljonus pasažieru, bet Sabihas Gekčenas lidosta - 31 miljonu pasažieru.

Lidostas būvniecībā vienlaikus strādāja 36 000 cilvēku. Protestējot pret sliktajiem darba apstākļiem, septembrī notika lidostas būvniecībā strādājošo streiki.

Pašlaik lielākā lidosta pasaulē ir Atlantas Hārtsfīlda-Džeksona lidosta, kas pērn apkalpoja 104 miljonus pasažieru.

Top komentāri

ak vai
a
Agrāk Francijas un Vācijas mediji allaž jūsmoja par daudzveidību sportā. Francijas futbola valstsvienībā franču gandrīz nav. Cik skaisti, cik krāsaini! Nav tā, kā pelēcīgajā Horvātijas komandā, kur visi ir vienādi. Multikulturālisms pāri visam. Tad vācu mediji ir atklājuši, ka Vācijas futbola zvaigznes - turku futbolisti - jūsmo par Erdoganu. Kā tā? Vai viņiem nepatīk mūsu multikulturālisms? Šodien franču mediji ir atklājuši, ka viņu futbola lepnums - brazīlietis, kas spēlē Francijas labā - jūsmo par jauno Brazīlijas prezidentu. Mediji ir palikuši mēmi, viņi to rāda, nespēdami ne sagremot, ne komentēt. Liela daļa no multikulturālisma lepnuma izrādās domā pavisam citādi nekā tie, kas šo multikulturālismu ir radījuši. Ak vai... Kāda vilšanās...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits