Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ES dalībvalstu īpašo uzdevumu vēstnieki aicina Gruziju turpināt demokrātiskās reformas

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu īpašo uzdevumu vēstnieki aicina Gruziju turpināt demokrātiskās reformas, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM Pirmā divpusējo attiecību departamenta direktors Uldis Mikuts no 6.novembra līdz 8.novembrim apmeklēja Gruziju ES dalībvalstu īpašo uzdevumu vēstnieku Austrumu partnerības jautājumos delegācijas sastāvā.

ES dalībvalstu pārstāvji tikās ar Gruzijas augstākajām amatpersonām - prezidenti Salomi Zurabišvili, parlamenta priekšsēdētāju Šalvu Papuašvili, ministru prezidentu Irakliju Garibašvili un ārlietu ministru Ilju Darčiašvili, kā arī ar pilsoniskās sabiedrības un Gruzijā rezidējošā diplomātiskā korpusa pārstāvjiem.

Vizīte norisinājās īsi pirms Eiropas Komisijas (EK) progresa ziņojumu publicēšanas 8.novembrī. ES dalībvalstu pārstāvji sarunās ar Gruzijas augstākajām amatpersonām atzinīgi novērtēja Gruzijas paveikto integrācijas procesā ES, vienlaikus aicinot turpināt demokrātiskās reformas.

Delegācijas dalībnieki uzklausīja Gruzijas augstāko amatpersonu viedokli par valstī prioritāri veicamajiem uzdevumiem. Gruzijas amatpersonas viesiem pastāstīja par valstī veiktajām reformām un EK rekomendāciju īstenošanu, īpaši attiecībā uz tuvināšanos ES Kopējās ārējās un drošības politikas nostājām.

Sarunās liela uzmanība tika pievērsta Krievijas okupētajiem Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem. Dienvidosetijā situācija saasinājās 6.novembrī pēc incidenta pie Kirbali ciema, kurā Krievijas robežsargi nogalināja Gruzijas pilsoni. ES dalībvalstu pārstāvji izteica līdzjūtību Gruzijas augstākajām amatpersonām un apliecināja stingru atbalstu Gruzijas neatkarībai, suverenitātei un tās teritoriālajai vienotībai starptautiski atzītajās robežās.

Vizītes laikā delegācija viesojās arī ES Novērošanas misijas Gruzijā Gori reģionālajā birojā un apmeklēja administratīvo robežlīniju ar Dienvidosetiju.

LETA jau rakstīja, ka EK trešdien, 8.novembrī, ieteikusi uzsākt ar Ukrainu un Moldovu sarunas par iestāšanos ES. Attiecībā uz Gruziju EK rekomendējusi to oficiāli atzīt par kandidātvalsti, kad tā būs novērsusi trūkumus, arī attiecībā uz korupcijas apkarošanu, kā arī nepilnības vēlēšanās.

Tas nenozīmē, ka iestāšanās sarunas ar Tbilisi tiks sāktas drīz. Gruzijai būs jāīsteno vēl vairāk reformu, līdz tas varēs notikt. Gruzijas prezidente Zurabišvili pauda gandarījumu par Briseles ieteikumu piešķirt viņas valstij kandidātvalsts statusu.

"Es priecājos kopā ar Gruzijas tautu un atzinīgi vērtēju ES Komisijas pozitīvo ieteikumu piešķirt kandidātvalsts statusu," pavēstīja Zurabišvili.

Dalība ES un NATO ir nostiprināta Gruzijas konstitūcijā, un saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām to atbalsta vairāk nekā 80% valsts iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits