Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

ES līderi glābj Irānas kodolvienošanos no Trampa

Eiropas Savienības (ES) līderi centīsies izglābt vienošanos par Irānas kodolprogrammu no ASV prezidenta Donalda Trampa destruktīvajām darbībām, vēsta portāls EUObserver.

Francijas, Lielbritānijas un Vācijas līderi kopīgā paziņojumā piektdien aicinājuši ASV valdību un kongresu apsvērt riskus, kurus Irānas kodolvienošanās līguma atsaukšana radītu pašai ASV un tās sabiedrotajiem. Eiropas valstis norādīja, ka ES ir gatava kopā ar ASV iesaistīties tālākā Irānas līguma attīstīšanā kā arī amerikāņu aktivitātēs Sīrijā un Libānā. 

Terēza Meja, Angela Merkele, Emanuels Makrons apspriedās pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka neatbalsta Irānas 2015.gadā ar lielvarām noslēgto kodolvienošanos un nodeva to izskatīšanai Kongresam. Pēc viņa teiktā, Irāna nerīkojas atbilstoši vienošanās garam un kodolvienošanos nodēvēja par vienu no sliktākajiem darījumiem ASV vēsturē.

Tramps arī piedraudējis vienpersonīgi vienošanos pārtraukt, ja kongress nerīkosies, savukārt ES līderi norādījuši, ka ārlietu ministri apspriedīsies ar ASV kolēģiem, lai izlemtu kā rīkoties. Kā ziņo EUObserver, Makrons ir sazvanījies ar Irānas līderi Hasanu Rohani, lai apstiprinātu Francijas apņemšanos ievērot noslēgto līgumu. 

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni apšaubījusi Trampa likumīgās tiesības lauzt šo vienošanos, jo "tas nav Irānas un ASV līgums, bet gan vairāku valstu parakstīts dokuments".

"ASV prezidentam ir daudz pilnvaru, bet ne šādas," norādīja Mogerīni. 

Arī Irānas līderis ir apšaubījis Trampa tiesības lauzt līgumu, norādot, ka prezidents "nav studējis starptautisko likumdošanu". 

 

 

 

Top komentāri

cik dīvaini
c
"Ļaunuma ass" Irāna ir nesalīdzināmi demokrātiskāka valsts par ASV sabiedroto Saūda Arābiju.
Jevropeiskijs
J
Visi ( bildē ) - Izraēlas un Irānas draugi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits