Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

ES līderi nosoda ASV vienpusējo ceļošanas aizliegumu

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien nosodīja ASV vienpusējo lēmumu aizliegt ieceļošanu no Šengenas zonas valstīm.

"Eiropas Savienība neatbalsta faktu, ka ASV lēmums noteikt ceļošanas aizliegumu tika pieņemts vienpusēji un bez konsultācijām," teikts kopīgā Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas un Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela paziņojumā.

"Koronavīruss ir globāla krīze, kas neierobežojas ar vienu kontinentu, un tā prasa sadarbību, nevis vienpusēju rīcību," norāda ES līderi. "Es rīkojas stingri, lai ierobežotu vīrusa izplatību."

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien uzrunā valsts iedzīvotājiem no Ovālā kabineta pavēstīja, ka uz nākamajām 30 dienām tiks apturēti visi ceļojumi no Eiropas uz ASV. Jaunie noteikumi stāsies spēkā pusnaktī uz sestdienu.

Viņš precizēja, ka šis aizliegums "neattieksies uz Lielbritāniju". Tas arī netiks attiecināts uz "amerikāņiem, kas izgājuši attiecīgas pārbaudes".

Baltais nams vēlāk nāca klajā ar paziņojumu, precizējot aizliegumu un tā izņēmumus.

Ieceļošanas aizliegums attieksies uz cilvēkiem, kas fiziski atradušies Šengenas zonā pēdējās 14 dienās pirms sava mēģinājuma ierasties ASV.

Aizliegums tomēr neattieksies uz tiem Šengenas zonu apmeklējušajiem cilvēkiem, kas ir ASV pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, ASV pilsoņu vai pastāvīgo iedzīvotāju dzīvesbiedri vai ASV pilsoņu vecāki. 

Aizliegumam nebūs pakļauti arī cilvēki ar zināmām vīzām.

Tramps savā uzrunā piebilda, ka aizliegums arī "attieksies uz lielu tirdzniecības un kravu apjomu" un "dažādām citām lietām". Šie vārdi izraisīja satraukumu, un ASV amatpersonas bija spiestas precizēt, ka aizliegums attieksies tikai uz cilvēku ieceļošanu, nevis preču vai kravu importu.

ASV prezidents ir ticis kritizēts par lēnu reakciju uz koronavīrusa izplatīšanos, kura izraisītā slimība Covid-19 jau ir prasījusi vairāk nekā 4500 cilvēku dzīvības visā pasaulē.

Tramps, kurš iepriekš savos izteikumos bija mēģinājis mazināt koronavīrusa bīstamību, savā uzrunā apgalvoja, ka tā perēkļus ASV "iesējuši" ceļotāji no Eiropas, un vainoja Eiropas Savienību nepietiekami ātrā rīcībā.

Top komentāri

Eiropas pilsonis
E
Es gan atbalstu ASV ceļošanas aizliegumu. Tas ir lielisks paraugs kā jārīkojas arī Eiropas valstīm. Cerams, ka ASV ietekmē arī Eiropa pakurnēs un darīs tāpat.
ļuļa
ļ
nosoda, nosoda, nu ko var ņemties. idioti kaut kādi. paši būtu pa fiksāko klapējuši ciet robežas tā vietā lai nosodītu un šausminātos. bet to jau nevar, tad arī merkeles mīļotos bēglīšus nevarēs ņemt, un tas ir necilvēcīgi, nehumāni un kas tik vēl ne. īsāk sakot, eiropas savienība kārtējo reizi demonstrē pilnīgu un galīgu impotenci un nespēju rīkoties.
pangolīns
p
Vot cūkas tie amerikāņi! Negrib pieņemt zarazu savā kontinentā! Tas jau ir rasisms!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits