Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES līderi pieprasa no Lielbritānijas skaidrību

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien pieprasījuši no Lielbritānijas skaidrību par tās plāniem, pirms lemt par iespējamo Brexit atlikšanu.

Lielbritānijas izstāšanās no ES paredzēta 29. martā, un to iespējams atlikt vienīgi tad, ja visas pārējās 27 dalībvalstis tam piekrīt.

Sagaidāms, ka iespējamā Brexit atlikšana būs galvenais jautājums 21. un 22. martā Briselē paredzētajā ES samitā.

Laiks, uz kādu Apvienotās Karalistes aiziešana varētu tikt atlikta, ir atkarīgs no nākamnedēļ paredzētā Lielbritānijas parlamenta kārtējā balsojuma par premjerministres Terēzas Mejas panākto Brexit vienošanos, kuru deputāti divas reizes jau ir noraidījuši.

Valdība norādījusi, ka vienošanās apstiprināšanas gadījumā tā lūgs "tehnisko" izstāšanās atlikšanu līdz 30.jūnijam, lai varētu apstiprinās pēdējos Brexit īstenošanai nepieciešamos likumdošanas aktus.

Taču gadījumā, ja deputāti vienošanos noraidīs arī trešo reizi, valdība būšot spiesta lūgt Brexit atlikt uz daudz ilgāku laiku.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka nākamajiem soļiem, nākamajiem priekšlikumiem, kā virzīties uz priekšu, jānāk no Lielbritānijas," piektdien paziņojis Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefans Zīberts.

Savukārt Francijas prezidenta Emanuela Makrona kanceleja norādījusi, ka gadījumā, ja vienošanās atkal tiks noraidīta, Londonai jāiesniedz "skaidrs un jauns alternatīvs plāns" vai arī tai jāaiziet no ES bez vienošanās.

Meja cer, ka viņai līdz nākošai nedēļai izdosies pārliecināt tos 75 eiroskeptiski noskaņotos deputātus pašas vadītās Konservatīvās partijas rindās, kā arī Ziemeļīrijas unionistus, kas otrdien balsoja pret Brexit vienošanos, ka labāk to tomēr atbalstīt, nekā riskēt ar ilgstošu izstāšanās atlikšanu, kas galu galā var novest pie palikšanas ES sastāvā.

Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovenijs, kas ieradies vizītē Parīzē, atzinis, ka "ikviens apsveiktu" britu deputātu lēmumu beidzot atbalstīt vienošanos un piekristu uz neilgu laiku Brexit atlikt.

Taču uz jautājumu par izstāšanās atlikšanu uz ilgāku laiku Konvenijs atbildējis, ka, viņaprāt, ES līderi ļoti nelabprāt ielaistos uz ilgāku Brexit atlikšanu.

Viņš uzsvēris, ka Dublina tam varētu piekristi vienīgi "skaidra plāna un stratēģijas" gadījumā, kas, iespējams, varētu "mainīt Brexit kursu".

Brisele ļāvusi noprast, ka varētu piekristi ilgākai Brexit atlikšanai vienīgi tad, ja Londona atteiktos no savām "sarkanajām līnijām", īpaši no vēlmes atstāt arī ES muitas ūniju un īstenot neatkarīgu tirdzniecības politiku.

 

Top komentāri

ha-ha-ha
h
"vienīgi tad, ja Londona atteiktos no vēlmes īstenot neatkarīgu tirdzniecības politiku". Briti ir balsojuši par izstāšanos no ES, lai atgūtu neatkarību visos jautājumos, arī tirdzniecības politikā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits