Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

ES mudina Turciju strīdā ar Nīderlandi un Vāciju izvairīties no pārmērībām

Eiropas Savienība (ES) pirmdien mudināja Turciju izvairīties no "pārmērīgiem paziņojumiem" un rīcības, kas varētu palielināt spriedzi strīdā ar Nīderlandi un Vāciju par Ankaras ministriem noteikto aizliegumu piedalīties pirmsreferenduma aģitācijas mītiņos.

Brisele arī norādīja, ka tas ir Berlīnes un Hāgas kompetencē - izlemt jautājumu par Turcijas ministru ielaišanu uz aģitācijas pasākumiem savās valstīs.

"ES aicina Turciju atturēties no pārmērīgiem paziņojumiem un rīcības, kas draud ar situācijas tālāku saasināšanos," paziņojumā apliecināja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni un ES paplašināšanās komisārs Johanness Hāns.

"Pēc pēdējo dienu spriedzes Turcijas un dažu ES valstu starpā ir būtiski izvairīties no tālākas eskalācijas un rast ceļus, lai panāktu situācijas atslābumu."

"Lēmumi par mītiņu un demonstrāciju rīkošanu dalībvalstīs ir attiecīgo dalībvalstu jautājums, ievērojot starptautisko un nacionālo tiesību pienācīgos nosacījumus."

Turcijas amatpersonas aizvadītajā nedēļā vēlējās Rietumeiropā uzstāties turku mītiņos, lai pārliecinātu viņus gaidāmajā Turcijas referendumā balsot par prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Nīderlandē un Vācijā šie aģitācijas plāni sastapušies ar vietējo varasiestāžu pretestību.

Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja sestdien netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

Sākotnēji bija plānots, ka kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā sestdien uzstāsies Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz "apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai".

Erdoans nedēļas nogalē divas reizes apsūdzēja Nīderlandi, ka tā rīkojusies kā nacisti, ar to izpelnoties Hāgas sašutumu un nosodījumu.

Top komentāri

Perl
P
Tas viss ir ļoti jauki, bet kad Nulenda 2013.gadā brauca uz Maidanu, nedemokrātiskais Janukovičs atļāva viņai piedalīties "nesankcionētajā mītiņa" un dalīt tur cepumus. Var iedomāties, kāda bļaušana būtu bijusi, ja viņu toreiz izraidītu no valsts. Bet te, lūk, viss ir demokrātiski - neielaist valsts ministri viņas pašas valsts konsulāta telpās, un vēlāk vispār izraidīt no valsts. Mūsdienās demokrātijai laikam pilnībā jāsakrīt tikai un vienīgi ar ASV Demokrātu partijas oficiālo viedokli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits