Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ES Tiesa: Pārtikas produktu garšu nav iespējams aizsargāt ar autortiesībām

Kāda konkrēta pārtikas produkta garšu nav iespējams aizsargāt ar autortiesībām, teikts otrdien pieņemtajā Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmumā.

Šāds lēmums pieņemts lietā par krēmsieru, kas tiek gatavots lielveikalu tīklam Nīderlandē.

Ar prasību tiesā vērsās uzņēmums Levola, kam pieder intelektuālās īpašumtiesības uz smērējamu krēmsieru un mērci ar nosaukumu Heksenkaas.

Kompānija apsūdzēja uzņēmumu Smilde, kas ražo produktu ar nosaukumu Witte Wievenkaas, par autortiesību pārkāpumiem, jo tas atdarinājis Heksenkaas garšu.

Šī lieta galu galā nonāca ES Tiesā. Tiesneši nolēma, ka produkta īpašības var tikt aizsargātas ar autortiesībām, ja tās iespējams klasificēt kā "darbu", kas nozīmē, ka tām jābūt "individuālam intelektuālam darbam".

Tāpat tiesa norāda, ka lietas ar autortiesībām iespējams aizsargāt, ja tās ir identificējamas ar pietiekamu precizitāti un objektivitāti. To savukārt nav iespējams attiecināt uz pārtikas produktu garšu, kas ir atkarīga no tādiem faktoriem kā tā cilvēka vecuma un gaumes, kas šo produktu ēd.

Galīgo lēmumu šajā lietā jāpieņem apelāciju tiesai Nīderlandē, kurai jāņem vērā šis ES Tiesas lēmums.

Top komentāri

Temīda
T
Ja kāds reģistrēs autortiesības uz burtiem, tad vārda brīvība uzreiz samazināsies uz pusi. Vēl varēs runāt, bet vairs nevarēs rakstīt. Ja kāds reģistrēs autortiesības arī uz skaņām, tad arī runāt brīvi vairs nevarēs. Nu jā, kādreiz bija nodoklis uz gaismu, kas iespīd pa logu... Ja autortiesības netiks iegrožotas, tad būs cita galējība - cilvēkiem neatliks nekas cits, kā ievēlēt visos parlamentos Pirātu partijas, kas pasludinās autortiesības par noziegumu pret cilvēci. Jebkurām tiesībām ir jābalstās veselajā saprātā, nevis alkatībā vai ideoloģijā.
Scorseze
S
Jā, tapēc ari Laimas "Krējuma šokolāde" garšo pēc ziepēm, bet Spilvas zemeņu ievērijums garšo vienkārši pēc cukura:)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits