Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES un Lielbritānija panāk Brexit vienošanos

Eiropas Savienības (ES) līderiem pulcējoties Briselē uz kārtējo samitu, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņojuši, ka beidzot panākta Brexit vienošanās.

"Mēs esam panākuši lielisku vienošanos, kas atdot kontroli" pār mūsu valsti mūsu rokās, tviterī pavēstījis Džonsons, mudinot Lielbritānijas parlamenta deputātus sestdien paredzētajā ārkārtas sēdē to atbalstīt.

"Kur ir griba, tur ir vienošanās. Mums tāda ir? Tā ir godīga un līdzsvarota vienošanās gan ES, gan Apvienotajai Karalistei, un tas ir apliecinājums mūsu apņēmībai rast risinājumus," savukārt tviterī paziņojis Junkers.

Viņš arī aicinājis Eiropadomi, kuras sanāksme paredzēta vēlāk ceturtdien, vienošanos apstiprināt.

Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam adresētajā vēstulē Junkers norādījis, ka Džonsons "demonstrējis piekrišanu" saskaņotajam tekstam, kurā pārskatīta iepriekš noslēgtā Brexit vienošanās, kuru trīskārt noraidījis Lielbritānijas parlaments.

Ja ES dalībvalstu līderi vienošanos apstiprinās, to vajadzēs vēl ratificēt Lielbritānijas parlamentam, kur Džonsonam nav vairākuma.

"Tagad parlamentam sestdien Brexit ir jāpabeidz, lai varam pievērsties citām prioritātēm - augošajai dzīves dārdzībai, vardarbīgajai noziedzībai un mūsu videi," uzsvēris Džonsons.

Tomēr balsojuma iznākums nav skaidrs.

Lielākās opozīcijā esošās partijas leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau aicinājis noraidīt panākto Brexit vienošanos.

Viņš norādījis, ka vienošanās "neapvienos valsti un ir noraidāma".

Korbins piebildis, ka labākais ceļš, kā atrisināt Brexit problēmu, ir dot vēlreiz pilsoņiem iespēju sacīt savu galavārdu.

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs konservatīvo valdības vairākums parlamentā, atkārtoti paziņojusi, ka to neapmierina panāktā vienošanās.

DUP norādījusi, ka neatkāpjas no iepriekš partijas līderes Arlīnas Fosteres un viņas vietnieka Naidžela Dodsa izplatītā paziņojuma, kurā teikts, ka DUP nevar piekrist tam, ko vienošanās paredz muitas jautājumā, un tajā paredzētajām iespējām mainīt pagaidu izkārtojumu.

Bez desmit DUP deputātu atbalsta Džonsonam varētu rasties grūtības nodrošināt vienošanās akceptēšanai nepieciešamo parlamentāro vairākumu.

Jaunajā vienošanās vairs nav Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājuma, kas izstāšanās vienošanās iepriekšējā variantā bija paredzēts, lai izvairītos no fiziskas robežas izveidošanas Īrijas salā, kā arī garantēts, ka Lielbritānija pametīs muitas ūniju ar ES.

Pagaidu risinājuma dēļ Brexit sarunas ilgu laiku bija iestigušas.

Lielbritānijas opozīcijas partijas - leiboristi, liberāldemokrāti un Skotu Nacionālā partija (SNP) - ceturtdien norādīja, ka jauno vienošanos neatbalstīs.

Kā par jauno vienošanos skaidroja vecākais ES Brexit sarunvedējs Mišels Barnjē , tajā paredzēts, ka Ziemeļīrijai būs saistošs "ierobežots skaits" ES noteikumu, konkrēti - attiecībā uz precēm.

Pārbaudes tiks veiktas vietas, kur notiek iebraukšana Ziemeļīrijā, sacīja Barnjē.

"Cenšoties paveikt nepaveicamo", lai nodrošinātu, ka Ziemeļīrija atrodas Lielbritānijas muitas teritorijā, bet tā ir saistīta ar ES nodevām, tiks īstenots dubults muitas režīms atkarībā no tā, vai preces paliks Ziemeļīrijā vai arī tiks vestas uz ES, sacīja Barnjē.

Parlaments Ziemeļīrijā varēs regulāri balsot par to, vai turpināt šo noteikumu ievērošanu. Ar vienkāršu balsu vairākumu vienošanās termiņš tiks pagarināts uz četriem gadiem.

Atrisinātas arī pēdējā brīdī aktualizētās bažas par pievienotās vērtības nodokli, sacīja Barnjē.

pievienots teksts pēc 13. rindkopas

Top komentāri

no UK
n
Bet vai nevajadzētu paprasīt UK tautai vai viņa grib tādu Brexitu kāds tas ir ? Toreiz tauta balsoja par murgainåm ilūzijām, slimīgām fantāzijām un debīlām emocijām. Ja JÅ tad JÅ ja NĒ tad NĒ. Vai tomēr labāk smuki dirst tautas vārdå bīdot savas glumainās intereses graujot demokrātijas jēgu.
korekcija
k
Provizorisku vienošanos.
to noUK
t
Lūk, tajos Anglijas reģionos, kur dzīvo lielākoties tikai angļi, 60%-70% cilvēku balsoja par izstāšanos no ES. Bet Londonā, kas ir pārpildīta ar imigrantiem, vairākums balsoja pret izstāšanos no ES. Tā kā tava hipotēze, ka "indieši un pakistānieši" ir balsojuši par izstāšanos no ES, nav pamatota. Tur, kur dzīvo īstie angļi, 2/3 grib izstāties no ES.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits