Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FM: Grieķijas parāda restrukturizācijas pasākumi nedrīkst radīt papildu izdevumus citām valstīm

Grieķijas parāda restrukturizācijas pasākumi nedrīkst radīt papildu izdevumus citām valstīm, aģentūrai LETA atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Grieķijas parāda restrukturizācijas mērķis ir nodrošināt parāda ilgtspēju, kura viens no būtiskākajiem rādītājiem ir tas, cik liels finanšu apjoms valstij ir jāpārfinansē gada laikā. Parāda restrukturizācijas pasākumu rezultātā šis rādītājs Grieķijai vidējā termiņā nepārsniegs 15% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un ilgākā termiņā - 20% no IKP, kas atbilstoši starptautiskajai praksei nodrošina, ka parāds ir ilgtspējīgs.

Pēc Jarocka teiktā, tas tiks panākts, nevis norakstot parāda kādu daļu, bet gan atvieglojot procentu maksājumu noteikumus, izlīdzinot aizdevumu atmaksāšanas profilu, diversificējot finansēšanas stratēģiju, veicot dārgāko aizņēmumu ātrāku atmaksu, tos pārfinansējot, izmantojot finanšu rezerves, kā arī, ja nepieciešams, pagarinot Eiropas finanšu stabilitātes instrumenta aizdevuma atmaksas termiņu un pārprofilējot procentu maksājumus.

"Minētie pasākumi ir saskaņā ar Eirogrupas finanšu ministru pausto nostāju, ka parāda restrukturizācijas pasākumi nedrīkst radīt papildu izdevumus citām valstīm, un līdz ar to ir saskaņā ar Latvijas nostāju," uzsvēra FM pārstāvis.

Jau ziņots, ka eirozonas valstu finanšu ministri (eiro grupa) trešdienas naktī panāca vienošanos ar Grieķiju par tās parāda samazināšanas uzsākšanu, ko pieprasīja Starptautiskais valūtas fonds (SVF), un 10,3 miljardu eiro izmaksāšanu šai valstij no starptautiskā aizdevuma naudas.

ASV bāzētais SVF bija paziņojis, ka Grieķijas milzīgā parāda sloga mīkstināšana ir nosacījums SVF turpmākai dalībai aizdevuma programmā, lai gan Vācija bija pret jaunu finansiālu pretimnākšanu Grieķijai.

19 eirozonas valstu finanšu ministri tikās divas dienas pēc tam, kad Grieķijas parlaments pieņēma jaunu tēriņu samazināšanu un nodokļu paaugstināšanu, ko bija pieprasījuši Grieķijas kreditori.

Pēc vienošanās panākšanas Briselē notikušajās sarunās, kuras ieilga līdz naktij, eiro grupas vadītājs Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms paziņoja, ka ministri ir panākuši "svarīgu lūzumu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits