Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Francijā aizturēts Sīrijas islāmists, kuru apsūdz kara noziegumos

Francijā ir aizturēts Sīrijas islāmistu bruņotā grupējuma Jaysh al-Islam (Islāma armija) bijušais preses sekretārs, kurš tiek apsūdzēts kara noziegumos un spīdzināšanā saistībā ar ievērojamas Sīrijas aktīvistes nolaupīšanu 2013.gadā, piektdien pavēstīja ziņu avots tiesu aprindās.

Madždi Mustafa Namehs, kurš pazīstams ar Islāma Alluša segvārdu un ir nedaudz vecāks par 30 gadiem, uzturējās Francijā ar Erasmus studentu vīzu un trešdien tika aizturēts Marseļā. 

Aizturētais piektdien stājās izmeklēšanas miertiesneša priekšā Parīzē, kurš viņu apsūdzēja spīdzināšanā, kara noziegumos un līdzdalībā cilvēku piespiedu pazušanā bez vēsts.

Jaysh al-Islam ir viens no Sīrijas islāmistu grupējumiem, kas cīnās pret Damaskas režīmu un ir radušies Sīrijas pilsoņkara laikā. Šo grupējumu, kas cīnījies arī pret džihādistu grupējumu Islāma valsts, cilvēktiesību organizācijas apsūdz cilvēktiesību pākāpumos.

Aizturētais tiek turēts aizdomās par saistību ar sīriešu aktīvistes Razanas Zaitunes, viņas vīra Vaela Hamadas un divu kolēģu Samiras Halilas un Nazema Hammadi nolaupīšanu 2013.gada decembrī. Šie nolaupītie nav atrasti. 

Zaitune, kas bija starp ievērojamākajiem pilsoniskās kustības aktīvistiem 2011.gada martā sāktās sacelšanās laikā pret prezidentu Basaru al Asadu, ir saņēmusi Saharova cilvēktiesību balvu. Viņa kritizējusi ne vien Asada režīma, bet arī citu Sīrijas pilsoņkara dalībnieku izdarītos cilvēktiesību pārkāpumus.

Jaysh al-Islam kontrolēja lielu daļu Austrumgutas rajona Damaskas nomalē, līdz 2018.gadā šo rajonu ieņēma Sīrijas valdības spēki. Zeitunes un viņas vīra un kolēģu nolaupīšana notika šajā rajonā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits