Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Francijā publisko informāciju par ministru bagātību

Francijas ministru bagātības apjoms kopš šīs nedēļas vairs nebūs slepenībā tīta informācija, kas slēpta no sabiedrības acīm. Lai glābtu tautas uzticību skandālu iedragātajai valdībai, Francijas prezidents Fransuā Olands pieprasījis ministriem deklarēt tiem piederošos īpašumus, nosakot pirmdienu kā termiņu, līdz kuram šī informācija jāpublisko.

Cenšoties kliedēt sabiedrības bažas par iespējamo mantrausību valstsvīru rindās, F. Olands grasās pieprasīt īpašumu deklarācijas arī no parlamentāriešiem, taču deputāti jau asi iebilduši pret īpašumu deklarēšanu, kas Francijas kultūrā uzskatīta par sensitīvu tematu, ko nav pieņemts apspriest publiski.

Centieni saturēt valdību

F. Olanda apņemšanās padarīt caurskatāmākus politiķiem piederošos līdzekļus ir mēģinājums apslāpēt sabiedrības dusmas, kas draud novest pie valdības izjukšanas. Frančus šokēja skandāls ap Francijas budžeta ministru Žeromu Kaizaku. Ministrs, kurš bija atbildīgs par nodokļu krāpšanās novēršanu, pagājušajā mēnesī atkāpās no amata un atzinās, ka divdesmit gadu Šveicē uzturējis nedeklarētu bankas kontu, izvairoties no nodokļu nomaksas.

Pēc starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International datiem, Francija līdz ar Slovēniju ir Eiropas valstis, kur visvairāk slēptas ziņas par vēlēto amatpersonu bagātību. Taču, sākot no pirmdienas, informācija par katru no 37 Francijas ministriem ir jāpublisko. Deklarācijā jāiekļauj informācija par ministru uzkrājumiem banku kontos, nekustamajiem īpašumiem, kā arī automašīnām, mākslas darbiem un antīkiem priekšmetiem.

«Mēs uzņemamies risku. Tas ir caurskatāmības risks,» kāds valdības pārstāvis norādīja Reuters, ar dziļu nopūtu piebilstot, ka «valstij ir ļoti īpatnas attiecības ar naudu». Francijā amatpersonām nav pieņemts publiski runāt par savu bagātību, turklāt prezidents F. Olands nav slēpis attieksmi pret turīgākajiem bagātniekiem un rosinājis noteikt 75% ienākuma nodokli cilvēkiem, kuru ienākumi pārsniedz vienu miljonu eiro (0,7 miljoni latu) gadā.

Deklarē apavu izmēru

Ministru deklarāciju publiskošana izsaukusi plašas debates. Pret to iebildusi virkne politiķu, pielīdzinot informācijas publiskošanu pat «raganu medībām», kur raganu vietā ir bagātnieki. Turklāt virkne no 925 Francijas deputātiem iebilst pret F. Olanda ieceri likt deklarēties arī parlamentāriešiem.

Francijas bijušais premjers un lielākās opozīcijas partijas UMP pārstāvis Fransuā Fijons sarunā ar aģentūru AFP nekavējās ieceri nodēvēt par bezjēdzīgu mēģinājumu diskreditēt politiķus. Taču arī koalīcijas pārstāvji apšaubījuši tās lietderību.

Pētījuma centra IPOF sabiedriskās domas aptaujas rezultāti rāda, ka 63% franču atbalsta deklarāciju publiskošanu.

Tikmēr ministri, kas spiesti deklarēt savus īpašumus, atļāvās par to arī nedaudz pazoboties. Kultūras ministre Aurēlija Filipeti pirms deklarācijas publiskošanas ziņoja, ka viņai ir 70 kvadrātmetru liels dzīvoklis Parīzē, kā arī futbola zvaigznes Deivida Bekhema T krekls.

Ar īpašu oriģinalitāti izcēlās galēji kreiso līderis Žans Liks Melanšons. Viņš izplatīja paziņojumu, kurā līdz ar informāciju par diviem īpašumiem un 150 tūkstošu eiro ietaupījumiem uzsvēra arī savu auguma garumu, apģērba un apavu izmēru, kā arī akcentēja, ka viņa mati ir dabīgā tonī, nevis krāsoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits