Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Francijā rosina ieslodzīt potenciālos džihādistus

Ptīžans bija iekļauts novērojamo radikāļu sarakstā, un dažas dienas pirms uzbrukuma policija mēģināja viņu atrast. Franču prese ziņo, ka pagājušajā piektdienā Francijas varasiestādes saņēmušas informāciju no kāda ārvalstu izlūkdienesta, ka viņš gatavojot uzbrukumu tuvākajā laikā. 
Francijas prokurori noskaidrojuši identitāti arī otram islāmistu uzbrucējam. Tas ir 19 gadu vecais Abdels Maliks Ptīžans, kurš kopā ar vienaudzi Adelu Kermišu otrdien iebruka katoļu baznīcā Sentetjēndiruvrejā un nogalināja priesteri, vēsta BBC. Taču publiskotā informācija, ka abu policijas nošauto uzbrucēju radikalizācija un potenciālā bīstamība drošības iestādēm bijusi zināma jau ilgāku laiku, izraisījusi sašutumu sabiedrībā un jautājumus par drošībnieku darba efektivitāti. Opozīcijas politiķi skaļi pieprasījuši līdzšinējās taktikas cīņai pret terorismu maiņu. Francijas prezidents Fransuā Olands joprojām uzstāj, ka pretterorisma cīņa nedrīkst ierobežot konstitucionālās brīvības, savukārt viņa oponenti aicina radikalizētos islāmistus, kuri kļuvuši par terora draudu, turēt ieslodzījumā, lai izvairītos no potenciāliem uzbrukumiem.

Savukārt Kermišs jau divas reizes bija arestēts par mēģinājumu sasniegt Sīriju, lai pievienotos islāmistu kustības Islāma valsts (IV) kaujiniekiem. 2015. gada martā kāds ģimenes loceklis paziņoja policijai, ka viņš pēkšņi ir pazudis. Viņš tika aizturēts Vācijā, kad mēģināja ceļot uz Sīriju ar brāļa identifikācijas dokumentiem. Pēc atbrīvošanas viņam piemēroja uzraudzību, taču maijā viņš atkal aizbēga uz Turciju. Tur viņš tika arestēts un atgriezts Francijā, kur atradās apcietinājumā līdz šā gada martam. Tad Kermišu atbrīvoja no apcietinājuma. Viņam tika uzlikta elektroniskās izsekošanas ierīce un noteikts mājas arests, kas paredzēja, ka viņš drīkst atstāt mājokli tikai laikā no 8.00 līdz 12.30. 

Šī informācija likusi daudziem sabiedrības locekļiem uzdot tādu pašu jautājumu, kā AFP intervijā uzdevis Augšnormandijas Musulmaņu lūgšanu padomes vadītājs Mohameds Karabila: "Kā persona, kura nēsā izsekošanas ierīci, var veikt uzbrukumu? Kur ir policija?" 

Francijas Nacionālās policistu arodbiedrības pārstāvis Frederiks Lagašs izteicies: "Nevajadzētu būt iespējamam, ka no apcietinājuma uz mājas arestu tiek mainīts drošības līdzeklis kādam, kurš gaida tiesu apsūdzībās par saistību ar terorismu."

Visu Jura Tihanova rakstu lasiet piektdienas, 29. jūlija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits