Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Francija un Itālija vienojas, ka vajag reformēt Šengenas līgumu

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Itālijas premjers Silvio Berluskoni otrdien Romā vienojās par nepieciešamību reformēt Šengenas līgumu. Domstarpības par tajā noteikto apņemšanos interpretāciju pēdējo nedēļu laikā kļuvušas par jaunu pārbaudījumu Eiropas vienotībai. To satricinājušas nesaskaņas par to, ko darīt ar Eiropas virzienā plūstošajām bēgļu straumēm no nemieru plosītajām Ziemeļāfrikas valstīm.

Neviena no sarunās iesaistītajām valstīm nevēlas izstāties no Šengenas zonas, S. Berluskoni teikto citējusi La Repubblica. «Bet mēs domājam, ka atsevišķos gadījumos tajā jābūt izņēmumiem, kurus esam nolēmuši izstrādāt kopīgi.» Līdzīgu viedokli paudis arī N. Sarkozī, kurš uzsvēris, ka līguma dzīvotspējai nepieciešama tā pārveidošana.

Valstis nolēma meklēt sadarbību arī ar Tunisiju, no kuras Itālijā šogad ieradies vairākums no aptuveni 25 tūkstošiem bēgļu. Ne itāļi, ne franči negrib migrantus izmetināt, taču vēlas nodrošināties, lai šāds plūdums neatkārtotos. Tādēļ tās cerīgi lūkojas uz Eiropas Savienību, kurai iesniegs priekšlikumus līguma reformēšanai, norāda BBC.

N. Sarkozī un S. Berluskoni tikšanās notika laikā, kad abu valstu attiecības ievērojami saasinājis strīds par bēgļu krīzes jautājuma risināšu, kurā abas puses viena otrai pārmet Šengenas līguma pārkāpumu: franči vaino Romu uzturēšanās un ceļošanas atļauju izsniegšanā ap 20 tūkstošiem tunisiešu bēgļu, taču itāļi Parīzi - īslaicīgā robežu slēgšanā, neļaujot vilcienam ar imigrantiem šķērsot robežu. 1985. gadā pieņemtais Šengenas līgums ļauj dalībvalstu teritorijā brīvi šķērsot robežas bez personu robežkontroles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits