Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gadu pirms EP vēlēšanām brīdina: Krievijas iejaukšanās kļuvusi par normu

Tuvojoties 2019. gadam, kad notiks Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, sarunās aktualizēta tēma par Krievijas iespējamo iejaukšanos tajās, viedokļus apkopojis EU Observer.

"Nākamgad Eiropas iedzīvotāji vēlēs jaunu EP. Tas raisa neērtu jautājumu: cik daudz vietu iegūs Krievija? (..) Nemuļķosim sevi, Krievijas iejaukšanās demokrātiskās vēlēšanas vairs nav izņēmums, tā kļūst par normu," uzstājoties EP rīkotajās debatēs par Krievijas propagandas ietekmi Eiropā, izteicies Eiropas Parlamenta deputāts Jepe Kofods.

Pasākumā, atsaucoties uz liecībām par Krievijas iejaukšanos 2016. gadā Brexit procesā un pērn pirms vēlēšanām Francijā, Vācijā un Katalonijas neatkarības referenduma norisē, pieminētas Krievijas rīkotās dezinformācijas kampaņas, kiberuzbrukumi un citas aktivitātes.

"Prokremliskās dezinformācijas kampaņa ir labi vadīta stratēģija, izplatot melīgas ziņas iespējami daudzās valodās, iespējami daudzos kanālos un cik vien bieži iespējams," izteicies Eiropas Savienības (ES) drošības komisārs Džulians Kings.

Viņš uzsvēra, ka NATO izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos Stratcom ( to vada kādreizējais Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts, red. ) Eiropas valstu medijos pēdējo divu gadu laikā uzskaitījusi vairāk nekā 3500 prokremliskas dezinformācijas piemērus.

Tomēr vēlēšanās Francijā un Vācijā prokremliskie politiskie spēki neguva cerētos panākumus, taču, "vadoties pēc sabiedriskās domas aptaujām, cik daudz cilvēku acīmredzot pieņem prokremlisko veidojumu sniegto dezinformāciju, mums diemžēl jāsecina, ka Krievijas dezinformācijas aktivitātes var būt neticami veiksmīgas".

Krievijas vara valsts atbalstītajos medijos pērn ieguldījusi ap 1 miljardu eiro. Salīdzinoši Stratcom vienībā pašlaik strādā 22 cilvēki un vienības gada budžets ir salīdzinoši niecīgs - ap 1,1 miljonu eiro. Komentējot šīs atšķirības, EP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Deivids Makalisters uzsvēris, ka Eiropai ir jāparedz Stratcom "adekvāts finansējums un paplašināts personāls".

"Mums jādivkāršo mūsu centieni, lai apkarotu šo propagandu," piebildis ES drošības komisārs.

Turpretī eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (Ukip) pārstāvis pateicās Krievijai par sniegto platformu un iespēju izteikties.

"Russia Today deva Ukip iespēju izteikties, kad BBC to nesniedza. Tāpēc varbūt viņi aizstāv brīvību, ko daudzi no jums vēlas noliegt," izteicies partijas pārstāvis Deivids Koburns.

"Jūs [Eiropas Savienība] meklējat grēkāzi tam, ka esat nepopulāri Eiropas iedzīvotāju acīs. Nevainojiet krievus paši savās neveiksmēs," piebilda partijas pārstāvis Žerards Batens.

Debatēs piesaukti arī citi aspekti, kas veicina dezinformācijas izplatīšanos.

"Facebook, pasaulē bagātākais un spēcīgākais publicitātes rīks, aizstājis redaktorus ar algoritmiem, liekot sabiedrībai aizmirst par kritisko domāšanu, vienlaikus pelnot miljardus ar mūsu klikšķiem," izteicās EP deputāte no Latvijas Sandra Kalniete (Vienotība).

Facebook gan nesen norādīja, ka Krievija minimāli izvērsusi aktivitātes Facebook saistībā ar Brexit referendumu, taču solījusi paplašināt šī aspekta izmeklēšanu.

"Mēs vēlamies nekavējoties turpināt šo darbu. Tam būs vajadzīgas vairākas nedēļas," izteicies Facebook pārstāvis Apvienotajā Karalistē Saimons Millers, kurš piebildis, ka sākotnēji fiksēta vien informācija par kādas Sanktpēterburgā bāzētas prokremliskas troļļu fermas pirktajām reklāmām.

Savukārt pārstāvis no Twitter ASV divīzijas Karloss Monjē izteicies, ka nosūtīs brīdinājumus ikvienam lietotājam, kas ASV prezidenta vēlēšanu laikā saņēma viltus informāciju, tāpat tiekot likvidēti ap četriem miljoniem Krievijas ģenerēto viltus kontu, kas veidoti ar mērķi vairot klikšķus un līdz ar to savu ietekmi informatīvajā laukā.

"Tas bija uzbrukums pašiem Amerikas demokrātijas pamatiem un mums jādara viss, kas mūsu spēkos, lai novērstu tādu aktivitāšu atkārtošanos," izteicies ASV demokrātu senators Bils Nelsons.

Top komentāri

Trollis JT
T
Vadoties no pieredzes... nepaies ne gads, un Eiropas Savienībā Kremļa iejaukšanās noliegums tiks kriminalizēts. Uzskatīt, ka Kremlis neiejaucas būs noziegums.
Piparotās suņu sēnes
P
Drīzāk jau 27 gadus piebarojušos no tautas kauliņiem vietējo kangaru un lielbudžu izpildorgānu, kas latviešu tautu apsaukā par kremļa troļļiem, iejaukšanās
Enģeļa viesis
E
Ir pilnīgi skaidrs ka dažiem labiem visur rāda Kremļa bubulis ...laikam tāpēc valstī tik slikti darbojas ekonomika un pieaug nabadzība. Izdevīgi velt visu uz mūžam ļauno ļaunuma impēriju
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits