Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Galīgie rezultāti: Par Katalonijas neatkarību balsojuši 90 %; Spānija atvainojas ievainotajiem

Svētdien notikušajā neatkarības referendumā atdalīšanos no Spānijas atbalstījuši 90% balsotāju, liecina galīgie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar Katalonijas reģionālās valdības publicētajiem rezultātiem no 2 286 217 cilvēkiem, kuri piedalījās referendumā, par Katalonijas neatkarību balsojuši 2 044 038.

Referendumā piedalījušies vien 43% no aptuveni 5,3 miljoniem balsstiesīgo.

Piektdien Spānijas valdības pārstāvis ieradies Katalonijā, kur atvainojies katalāņiem, kuri ievainoti, policijai cenšoties apturēt notikušo referendumu par Katalonijas neatkarību, vēsta BBC.

Vienlaikus valdības pārstāvis Enriks Millo pārmetis Katalonijas reģiona valdībai neleģitīmā balsojuma rīkošanu. Kā zināms, referendumā, ko Spānija uzskata par nelegālu, tāpēc iejaucās tā norisē, uzrīdot bruņotus policistus nobalsošanas vietu tuvumā, piedalījušies 42% jeb 2,2 miljoni balsstiesīgo Katalonijas iedzīvotāju. Pēc Katalonijas reģiona valdības teiktā, 90% referenduma dalībnieku nobalsojuši par reģiona neatkarību.

Tajā pašā laikā valdība Madridē izdevusi dekrētu, ar ko uzņēmumiem atvieglota pārcelšanās no Katalonijas. Šī apgabala valdības ārlietu ministrs Rauls Romeva BBC pavēstījis, ka neatkarības debates turpināsies parlamentā.

"Parlaments tiksies un apspriedīsies. (..) Katrs Spānijas valdības mēģinājums kavēt šeit notiekošo ir bezjēdzīgs un neproduktīvs," izteicies Romeva.

Savukārt Katalonijas prezidents Karless Pudždemons otrdien, kas ir vēlāk nekā sākotnēji plānots, uzstāsies ar uzrunu. Viņš iepriekš jau izteicies, ka Katalonija jau jaunnedēļ varētu pasludināt neatkarību no Spānijas.

Savukārt Spānijas valdība piektdien aicinājusi Kataloniju sarīkot pirmstermiņa reģionālās vēlēšanas, lai atrisinātu politisko krīzi, ko izraisījuši katalāņu separātistu līderu neatkarības centieni.

"Būtu labi sākt labot šo plaisu (..) ar reģionālajām vēlēšanām," preses konferencē paziņoja valdības pārstāvis sakariem ar presi.

Papildināts virsraksts un pievienotas pirmās divas rindkopas

Top komentāri

Franču aptauja
F
Francijā tika veikta aptauja par franču attieksmi pret notikumiem Katalonijā. 52% franču uzskata, ka Katalonijas referenduma rezultāti ir jāņem vērā, 47% - ka nav jāņem vērā. 79% franču ir šokēti par Spānijas policijas rīcību, 20% nav šokēti. 52% franču uzskata, ka Katalonijas neatkarība nāks par labu Katalonijai, 45% domā otrādi. 53% franču ir labvēlīgi neatkarības referendumam, ja tas tiktu rīkots Francijā, piemēram Korsikā vai Basku zemē, 46% nav labvēlīgi.
ļuļa
ļ
smieklīgi lasīt, kā kremļa trollis visus lamā par kremļnacistiem. jo tikai kremļa trollim un putina dibenlaižam var ienākt prātā apstrīdēt tautu tiesības uz pašnoteikšanos. tikai kremlinam var ienākt prātā, ka mierīgas demonstrācijas dalībnieku dauzīšana ar stekiem un spārdīšana ar kājām ir slavējama lieta, nevis klajš cilvēktiesību pārkāpums.
futbols
f
Pirms nākamgada Pasaules čempionāta futbolā Spānijas valstsvienība plīst pa šuvēm. Kataloņi, kas tajā bija iekļauti, ir gatavi no tās atteikties. Rodas jautājums par Katalonijas futbola klubiem - kur tie spēlēs turpmāk - Spānijas čempionātā, Francijas čempionātā vai Itālijas čempionātā. Franči ir priecīgi redzēt kataloņus Francijas čempionātā, jo kataloņu klubi ir ļoti spēcīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits