Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Grieķija: Nacistu kara noziegumu kompensēšana joprojām ir atklāts jautājums

Jautājumu par nacistu kara noziegumu kompensēšanu Atēnas joprojām uzskata par atklātu, trešdien paziņoja Grieķijas Ārlietu ministrija, neskatoties uz ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) atzinumu, ka mūsdienu Vācija nenes atbildību par Trešā Reiha nodarījumiem.

"Mēs esam atkārtoti norādījuši, ka kompensāciju jautājums paliek atklāts," preses konferences laikā uzsvēra ministrijas pārstāvis Grigors Delavekurs. Viņš piebilda, ka būtu "lietderīgi" šajā jautājumā sarīkot parlamenta debates.

Kā ziņots, Vācija 2008.gada decembrī iesniedza ICJ prasību, norādot, ka, pieņemot izskatīšanai prasības, kas attiecas uz noziegumiem, kuri pastrādāti laikā no 1943.gada septembra līdz 1945.gada maijam, Itālijas tiesas "nav ievērojušas jurisdikcijas imunitāti", kuru saskaņā ar starptautiskajām tiesībām bauda mūsdienu Vācija. ICJ 3.februārī atzina, ka Itālijas tiesas pārkāpušas savas pilnvaras, pieņemot izskatīšanai kompensāciju pieprasījumus par nacistu pastrādātajiem kara noziegumiem.

Prāvā kā neiesaistītā puse piedalījās arī Grieķija, jo 1944.gadā nacistu sarīkotā Distamo slaktiņa upuru ģimenes locekļi arī bija vērsušies Itālijas tiesās. 1944.gada 10.jūnijā Distamo tika noslepkavoti 217 cilvēku. 2007.gadā Florences tiesa, apmierinot Distimo ciematā nacistu sarīkotā slaktiņa upuru ģimenes locekļu prasību, uzlika arestu divām Vācijai piederošām ēkām.

Grieķijas vidienē esošā ciemata kādreizējo iedzīvotāju ģimenes locekļi vērsās Itālijas tiesā tāpēc, ka mēģinājumi panākt kompensāciju izmaksu Grieķijas tiesās bija nonākuši strupceļā.

1997.gadā Grieķijas tiesa uzdeva Vācijai izmaksāt prasītājiem Distamo lietā summu, kas ekvivalenta 28,6 miljoniem eiro, taču Vācijas pretestības, kā arī Grieķijas Tieslietu ministrijas negribīgā atbalsta dēļ spriedums tā arī netika izpildīts.

Reaģējot uz ICJ spriedumu, Grieķijas Ārlietu ministrija februārī paziņoja, ka tiesa esot lēmusi par Vācijas tiesisko imunitāti, nevis par tās "atbildību par nelikumīgajām darbībām, kas pastrādātas Otrā pasaules kara laikā".

Vācija pastāvīgi noraidījusi grieķu kompensāciju prasības, uzsverot, ka kompensāciju jautājums jau atrisināts ar abu valstu divpusējo līgumu, kas tika noslēgts 1960.gadā. Taču vēl pagājušajā nedēļā, uzrunājot parlamenta deputātus, Grieķijas ārlietu ministra vietnieks Dimitrs Dols norādīja, ka kompensāciju jautājums "joprojām ir atklāts" un ka "kaut kad tas ir jāaizver". Ar šo paziņojumi viņš atbildēja uz galēji labējās partijas LAOS pieprasījumu. Partija apgalvo, ka Vācija Grieķijai joprojām esot parādā 168 miljardus eiro, kā arī procentus par šo summu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits