Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Grieķijā protestētāji sauc prezidentu par nodevēju un bloķē militāro parādi

Pret valdības taupības pasākumiem protestējošie piektdien Grieķijas otrā lielākajā pilsētā Salonikos bloķēja militāro parādi par godu Grieķijas pretestībai Itālijai Otrā pasaules kara laikā, saucot prezidentu Karolu Papuliju par nodevēju.

Salonikos protestējošie bija rotājušies ar melnām lentītēm, tādā veidā izrādot dziļo neapmierinātību ar nodokļu paaugstināšanu un algu un pensiju samazināšanu, ko starptautiskie aizdevēji prasa apmaiņā pret palīdzību parādos slīgstošās valsts glābšanā.

Pirmo reizi Grieķijas vēsturē parāde par godu pretestībai, ko Grieķija 1940.gadā izrādīja Itālijas ultimātam padoties, tika atcelta.

Papulijs norādīja, ka, tāpat kā pirms daudziem gadiem, arī tagad grieķiem jābūt vienotiem cīņā, lai pārvarētu krīzi. "Es ierados godināt šo vēsturisko pilsētu. Bet ir daži, kas vēlas nepieļaut šīs svinības," par protestētājiem teica 82 gadus vecais Grieķijas prezidents, stāstot, ka 15 gadu vecumā cīnījās pret nacistiskās Vācijas karaspēku. "Tad kurš te ir nodevējs? Viņiem vajadzētu kaunēties," teica prezidents.

Incidenti pavadīja svētku parādes arī citās Grieķijas pilsētās, kur tika godināta diena, kad toreizējais Grieķijas premjerministrs Joannis Metakss noraidīja Itālijas premjerministra Benito Musolini ultimātu ļaut izvietot fašistiskās Itālijas karavīrus Grieķijas teritorijā.

Galvaspilsētā Atēnās pilsētas orķestris spēlēja instrumentus ap kuriem bija apsietas melnas lentītes un pārtrauca spēlēt, kad nonāca pie vietas, kur stāvēja izglītības ministre Anna Diamantopulu. Mazākas protestētāju grupas, ieraugot valsts amatpersonas, izkliedza saukļus "Zagļi" un "Nodevēji".

Savukārt demonstrācijā Iraklijas pilsētā Krētas salā uz viena no plakātiem bija rakstīts "1940-2011: Nē Ceturtajam Reiham".

Grieķijas  parlaments 20. oktobra vakarā pieņēma likumu par jauniem valdības taupības  pasākumiem, kas  Grieķijai  jāīsteno, lai varētu saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Likums tika pieņemts par spīti vardarbīgiem ielu protestiem, kas bija vērsti pret valdības   taupības  pasākumiem un kuru gaitā gāja bojā kāds vīrietis.

Likums par jaunajiem   taupības  pasākumiem paredz grozījumus kolektīvajos algu līgumos, ievērojamu nodokļu atvieglojumu samazināšanu, jaunu civildienesta algu sistēmu un tūkstošiem valsts sektora darbinieku pagaidu atlaišanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits