Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Grieķijas premjers paziņo, ka varētu atteikties no referenduma par glābšanas plānu

Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu ceturtdien paziņoja, ka varētu atteikties no plāna rīkot referendumu par Eiropas Savienības (ES) otro palīdzības paketi šai valstij, ja saņems opozīcijas atbalstu.

"Referendums nekad nav bijis pašmērķis," sacījis Papandreu Grieķijas valdības sēdē, informēja premjera kanceleja.

"Priecājos, ka visa šī diskusija ir likusi cilvēkiem nākt pie prāta," piebildis Grieķijas premjers.

Viņš uzsvēris, ka Grieķijas dalība eiro zonā netiek apšaubīta, un ka ārkārtas vēlēšanu rīkošana nekavējoties būtiski palielinātu valsts bankrota risku.

Pirms šī Papandreu paziņojuma lielākā opozīcijas politiskā spēka labējās partijas Jaunā demokrātija līderis Antonis Samars ierosināja, ka būtu jāizveido pagaidu valdība, kuras uzdevums būtu sarīkot ārkārtas vēlēšanas, bet pirms tam pašreizējam parlamentam būtu jāatbalsta palīdzības pakete.

"Tas ir jautājums, kuru būtu jāapspriež ar [Jauno demokrātiju], sacīja Papandreu, piebilstot, ka uzdevis savas sociālistiskās partijas PASOK diviem augsta ranga politiķiem sākt sarunas ar opozīciju, kā arī pauda gatavību pats tikties ar Samaru.

Trešdienas vakarā Papandreu pēc tikšanās ar Eiropas valstu līderiem Francijas kūrortpilsētā Kannās paziņoja, ka referendums par ES samitā Briselē panākto Grieķijas glābšanas plānu varētu tikt rīkots 4.decembrī.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien brīdināja, ka Grieķijai ātri jāpakļaujas glābšanas plāna nosacījumiem, ja tā grib palikt eiro zonā. Sarkozī un Merkele pēc sarunām ar Papandreu uzstāja, ka referenduma rīkošanas gadījumā tam jānotiek iespējami drīz, lai likvidētu nenoteiktību šajā jautājumā.

Sarkozī un Merkele arī brīdināja, ka Grieķija, nepakļaujoties ES samitā 27.oktobrī panāktā glābšanas plāna nosacījumiem, nesaņemtu "ne centa" no nākamās plānotās ES un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) aizdevuma daļas.

"ES un SVF nevar piešķirt Grieķijai sesto aizdevuma kārtu, kamēr Grieķija nav apstiprinājusi 27.oktobra paketi," sacīja Sarkozī. Viņš uzsvēra, ka referendums, "ja tāds vajadzīgs", ir jāsarīko iespējami drīz.

Sarkozī un Merkele arī solīja atbalstīt eiro pat tad, ja Grieķijā tiktu nobalsots pret to.

"Ja grieķi teiks, ka negrib palikt eiro zonā, mēs to akceptēsim, bet mēs neatteiksimies no eiro," sacīja Merkele. "Grieķijas tautai ir brīvība izdarīt izvēli, bet mēs esam atbildīgi par eiro zonas stabilitāti," uzsvēra Sarkozī.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdības vadītājs pirmdien šokēja pasauli, aicinot sarīkot referendumu par pagājušajā nedēļā ES samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits