Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Grieķijas referendums draud ar jaunu eirozonas krīzi

Grieķijas premjerministra Georga Papandreu negaidītais paziņojums, ka pagājušajā nedēļā panāktā vienošanās par finansiālās palīdzības sniegšanu Atēnām, lai glābtu valsti no draudošā bankrota, tiks nodota apstiprināšanai referendumā, draud izraisīt jaunu eirozonas krīzi.

Kā ziņots, eirozonas valstu līderi vienojās par otro finansiālās palīdzības kārtu, kuras ietvaros Grieķijai tiks piešķirti 130 miljardus eiro liels aizdevums, kā arī par puses līdzšinējo Atēnu parādu norakstīšanu.

Tikmēr Papandreu paziņojis, ka starptautisko aizdevēju pieprasīto bargo taupības pasākumu un strukturālo reformu īstenošanai viņam nepieciešams plašāks politiskais atbalsts.

"Ja būs referendums, mēs varam pamatoti secināt, ka viņi varētu nepieņemt taupības pasākumus. Mēs varam secināt, ka tas sagāzīs kāršu namiņu," brīdina brokeru uzņēmuma BGC Partners galvenais stratēģis Hovards Vīldons.

Arī citi analītiķi norāda, ka referendumā, kas, visticamāk, varētu notikt nākamā gada sākumā, vēlētāji, domājams, noraidīs valdības programmu, jo pēdējās aptaujas liecina, ka vairums grieķu vienošanos par finansiālās palīdzības sniegšanas noteikumiem vērtē negatīvi.

Bažas par iespējamo referendumu apdraud arī šonedēļ Francijā notiekošo G20 galotņu sanāksmi, kuras laikā iecerēts pārliecināt Ķīnu iesaistīties eirozonas finansiālā atbalstīšanā.

Sākotnējā reakcija uz negaidīto Atēnu paziņojumu svārstās no apsūdzībām Papanderu par iesaistīšanos azartspēlēs, likmē liekot valsts nākotni, un paredzējumiem, ka tas novedīs pie Grieķijas bankrota, līdz šaubām par referenduma likumību un likumdevēju paziņojumiem, ka negatīvs balsojums liks premjeram demisionēt un izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

"Ir grūti paredzēt, kas notiks ar Grieķiju, ja viņi to noraidīs. Tas būs gana slikti Eiropas Savienībai, jo īpaši eirozonai, taču Grieķijai tas būs daudz sliktāk," norāda ekonomists un Nobela prēmijas laureāts Kristofers Pisaridess. "Negatīva balsojuma scenārija gadījumā Grieķijai nekavējoties būs jāpasludina bankrots, viņi bankrotēs nekavējoties. Es nesaredzu iespējas, ka viņi paliktu pie eiro."

Arī Somijas Eiropas lietu ministrs Aleksandrs Stubs atzinis, ka referendums būs balsojums par Grieķijas turpmāko dalību eirozonā.

Lai gan analītiķu domas dalās par referenduma rezultātu, viņi ir vienisprātis, ka priekšā ir mēnesi vai divus ilga tirgus nestabilitāte, investoriem ar satraukumu sekojot svaigāko aptauju rezultātiem, kas liecinātu par grieķu noskaņojumu.

"Tas atgriezīs tirgū nestabilitāti un nedrošību un faktiski iznīcinās visus pūliņus, kurus ES pielika, lai panāktu vienošanos," uzsver GFT Forex valūtu pētniecības nodaļas direktore Ketija Liena.

Tirgus reakcija uz Papandreu paziņojumu jau ir negatīva, un eiro attiecībā pret dolāru krities par diviem procentiem.

Arī Eiropas uzņēmumu akciju kurs, biržām otrdien verot savas durvis, krities par vairāk nekā 1%.

Tikmēr opozīcijā esošās partijas "Jaunās demokrātija" līderis Antons Samarass gatavojas otrdien tikties ar prezidentu Karlosu Papuliju, lai pārrunātu situāciju un lūgtu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

"Papandreu kungs ir bīstams. Viņš Grieķijas dalību ES sviež gaisā kā monētu," norādīja Jaunās demokrātijas pārstāvis Janis Mihelaks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits