Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Gruzijā aizturēts ietekmīgs lietuviešu uzņēmējs

Gruzijā aizturēts ietekmīgs lietuviešu uzņēmējs, šīs valsts lielākā veikalu tīkla Ioli Supermarket bijušais īpašnieks Sauļus Vaitkevičs.

Kā portālam Lrytas.lt pastāstījis Vaitkeviča advokāts Iraklijs Kandašvili, viņš tiek apsūdzēts finanšu mahinācijās. Advokāta sarunā ar prokuroriem pieminēta uzņēmēja saistība ar bijušā prorietumnieciskā prezidenta Mihaila Saakašvili laika valdību. Teikts, ka viņš esot devis kukuļus, ka bijis saistīts ar bijušo Lietuvas Valsts drošības departamenta direktora vietnieku Darju Jurgeleviču, kas strādājis arī par pagājušajā nedēļā arestētā bijušā premjera Vano Merabišvili padomnieku. Pats Merabišvili apsūdzēts ekonomiskajos noziegumos un korupcijā.

Pēc advokāta teiktā, nekādas ar politiku saistītas apsūdzības Vaitkevičam nav izvirzītas.

Pērn augustā tika ziņots, ka Vaitkeviča dibinātais Ioli Supermarket iegādājies veikalu tīklu Populi un kļuvis par lielāko mazumtidzniecības tīklu Gruzijā. Nesen viņš savu biznesu pārdeva kādam ASV valsts fondam un trešdien bija gatavojies lidot uz Lietuvu, bet tika aizturēts lidostā un, nepaskaidrojot iemeslus, aizvests nezināmā virzienā. Sākotnēji viņam netika ļauts pieaicināt advokātu, un ģimenei vairākas stundas pat neizdevās iegūt ziņas, kas ar viņu noticis.

Vaitkevičs, kas kopš 2009.gada apmeties Gruzijā kopā ar ģimeni, iepriekš jau bija nonācis Gruzijas tiesībsargāšanas iestāžu redzeslokā, bet šā gada martā lieta pret viņu tika izbeigta, neatrodot nozieguma sastāvu. Pēc advokāta teiktā, aizturēšana uzņēmēju pārsteigusi.

Kā norādījis politikas konsultants, bijušais Lietuvas Seima deputāts Audrjus Butkevičs, kas labi pazīst Kaukāza reģionu, Gruzija ir ļoti politizēta valsts, kur šobrīd norisinās "politisko aktīvu pārdale", un Vaitkevičs acīmredzot kritis tai par upuri. Viņaprāt, nākotnē varētu tikt aizturēti vēl citi lietuviešu uzņēmēji, kas pieder pie Saakašvili laiku ekonomiskās elites. "Vaitkevičs izveidojis īsti rietumniecisku, modernu tirdzniecības tīklu. Tautai, kas mīl iepirkties visai demonstratīvi, šāds veikalu tīkls ir ļoti svarīgs, un varai tas ir gards kumosiņš. Es nebrīnītos, ka Vaitkevičs bija spiests pārdot biznesu, kas, ciktāl man zināms, plauka un zēla," viņš izteicies.

Savukārt Lietuvas vēstnieks Gruzijā Jons Paplausks, kam ir labas attiecības ar paŗeizējo varu, neuzskata, ka aptuveni 30 lietuviešiem, kam šobrīd Gruzijā ir pastāvīgs bizness, radušies kādi draudi. Lielākā daļa šo uzņēmēju strādā informācijas tehnoloģiju, būvniecības un tirdzniecības jomā.

Pirms dažām dienām, reaģējot uz Merabišvili arestu, grupa Lietuvas Seima deputātu vērsās pie savas valsts ārlietu ministra Lina Linkeviča, lūdzot pievērst uzmanību pašreizējai politiskajai situācijai Gruzijā, spiedienam uz opozīciju, politiķu un augstu bijušās valdības amatpersonu aizturēšanai. Viņi aicināja ministru skaidri paust Lietuvas attieksmi, mudināt Gruzijas valdību novērst demokrātijas un tiesiskuma principu pārkāpšanu un censties panākt, lai vienotu nostāju šai jautājumā izstrādā arī Eiropas Savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits