Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

ICJ: Itālija pārkāpusi savas tiesības, izskatot kompensāciju pieprasījumus par nacistu noziegumiem

ANO Starptautiskā tiesa (ICJ) piektdien nolēmusi, ka Itālija pārkāpusi savas tiesības, pieņemot izskatīšanai tiesā kompensāciju pieprasījumus par nacistu pastrādātajiem kara noziegumiem.

"Tiesa uzskata, ka Itālijas tiesas, noliedzot [Vācijas jurisdikcijas] imunitāti, ir pārkāpušas tiesības, kuras bauda Vācija," paziņoja ICJ priekšsēdētājs Hisaši Ovada.

Kā jau vēstīts, oficiālu prasību ICJ Vācija iesniedza jau 2008.gada decembrī, norādot, ka, pieņemot izskatīšanai prasības, kas attiecas uz noziegumiem, kuri pastrādāti laikā no 1943.gada septembra līdz 1945.gada maijam, Itālijas tiesas "nav ievērojušas jurisdikcijas imunitāti", kuru saskaņā ar starptautiskajām tiesībām bauda mūsdienu Vācija.

Berlīne uzskata, ka šāda Itālijas tiesu prakse varētu apdraudēt "visus starpvalstu miera līgumus, kas noslēgti pēc bruņotiem konfliktiem, atļaujot iekšzemes tiesām tos pārskatīt un atkal atvērt".

Savukārt Itālijas puse uzskata, ka šīs prasības bija pieņemamas izskatīšanai, jo nacistiskās Vācijas armijas pastrādātie pārkāpumi atzīstami par "starptautiskiem noziegumiem", kuru izvērtēšanu regulē starptautisko tiesību normas, kam esot augstāks spēks par valstu imunitāti.

Vācija pastāvīgi noraidījusi kompensāciju prasības, uzsverot, ka kompensāciju jautājums jau atrisināts ar abu valstu divpusējo līgumu, kas tika noslēgts 1960.gadā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits