Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Identificēts trešais Krievijas GRU aģents, kurš piedalījies uzbrukumā Skripaļam

Lielbritānijas drošības dienesti identificējuši trešo Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentu, kurš piedalījies martā Solsberi notikušajā uzbrukumā ar nervus paralizējošo vielu Novičok, vēsta laikraksts Telegraph. Tiek uzskatīts, ka GRU aģents apmeklējis Solsberi, lai veiktu izlūkošanu un palīdzētu izplānot uzbrukumu. Domājams, ka viņš sūtījis informāciju diviem aģentiem, kad viņi plānojuši uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, raksta avīze.

Tikmēr Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants paziņojis, ka, viņaprāt, Krievija uzdrīkstējusies uzbrukt Skripaļam Lielbritānijas teritorijā tāpēc, ka tā "tikusi cauri sveikā" pēc Aleksandra Litviņenko noindēšanas 2005. gadā.

Kā ziņots, starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas projekta Bellingcat un Krievijas tīmekļa izdevuma The Insider izmeklēšanā noskaidrots, ka Krievijas pilsonis, kas britu varasiestādēm ir pazīstams ar Ruslana Boširova vārdu un kuru Lielbritānija apsūdz par uzbrukumu Solsberi, patiesībā ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga. Ruslans Boširovs ir Čepigas pseidonīms, norāda Bellingcat un The Insider.

Šim cilvēkam, kurš tiek turēts aizdomās par martā Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, piešķirts Krievijas varoņa goda nosaukums. Bellingcat atsaucas uz vairākiem avotiem, kas ir pazīstami ar "Boširovu" un apstiprinājuši viņa identitāti. Abi izdevumi min arī viņa biogrāfijas detaļas.

Viņš esot dienējis īpašo uzdevumu formējumu 14. brigādē Habarovskā, viņam bijusi svarīga loma otrajā Čečenijas karā, 2014. gada beigās viņš manīts netālu no Krievijas-Ukrainas robežas.

Izmeklēšanas materiālos teikts, ka pseidonīms "Ruslans Boširovs" parādījies 2010. gadā. Tad GRU pulkvedis saņēmis pasi ar šādu vārdu un pārcēlies uz Maskavu. Krievijas varoņa nosaukums viņam piešķirts 2014. gadā.

Anatolija Čepigas vārds un viņam piešķirtais apbalvojums minēti Tālo Austrumu Karaspēka komandsastāva augstākās mācību iestādes tīmekļa vietnē.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu Novičok.

Lielbritānija šomēnes izdeva Krievijas pilsoņu Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus. Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti. 

Top komentāri

TrollisJT
T
Padomāsim... ja vēl spējam... divi krievu geji patiešām ir GRU virsnieki... krievi paši viņus rāda TV un pieļauj, ka visa pasaule var smalki izpētīt viņu personību... kam šie virsnieki vairs ir derīgi?
K#
K
Esot identificēts,un domājams ka ... ,bet rakstā nekas nav paskaidrots,tik atgremota vecā dziesma par vienu no diviem pediņiem.Kurš tad ir trešais ?
rekur
r
Pieņemsim , ka Lielbritānija identificēs vēl 8 ļaundarus. Un kas no tā būs. Nebūs it nekas. Lielbritānija un ASV Krievijai nevienu neizdod un Krievija nevienu neizdod viņiem. Viss iesākās ar tukšu parunāšanu un beidzās ar tukšu parunāšanu. Parunās, parunās un aprimsies, tāpat kā Ļitviņenko lietā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits