Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Igaunijas eksperts: Robeža ar Krieviju tiek uzraudzīta nepietiekami

"Igaunijas Iekšējās drošības dienesta līdzstrādnieka Estona Kohvera nolaupīšana ir mācība, ka pašreizējie robežas uzraudzības pasākumi ir nepietiekami," uzskata Igaunijas žurnāla Diplomaatia redaktors un drošības jautājumu eksperts Kārels Kāss, vienlaikus brīdinot, ka Krievijas zaļo cilvēciņu draudi ir nopietnāki, nekā līdz šim domāts.

Vairākos segmentos robeža ar Krieviju nav pilnībā slēgta, nacionālajai raidorganizācija ERR sacīja eksperts.

"Šajos robežas posmos vairāki simti zaļo cilvēciņu var pārkļūt robežai, ja situācija saasinās. Ja viņi būs Igaunijas teritorijā, viņus lokalizēt un neitralizēt būs ļoti grūti," brīdināja Kāss, atgādinot par Krievijas karavīriem, kas, tērpušies formās bez atpazīšanas zīmēm, februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kāss salīdzināja situāciju ar Ukrainu, kur situācija bijusi daudz sliktāka, bet armijas vienības varējušas brīvi pārvietoties.

"Igaunijā nav tik slikti. Ir lielā mērā ticams, ka robeža neatrodas Igaunijas kontrolē par 100%. Tāpēc mums ir jādomā par to, kā palielināt drošības efektivitāti. Es neuzskatu, ka ir jābūvē Lielas Ķīnas mūris vai Berlīnes mūris, bet pašreizējie pasākumi ir nepietiekami," norādīja eksperts.

Vēl viena mācība ir, ka Krievijas specdienesti neievēro nekādus spēles noteikumus, sacīja Kāss.

"Tā ir nopietna un atskurbinoša atklāsme. Pat sliktākajās Aukstā kara dienās spēkā bija zināmi noteikumi, kurus ievēroja abas puses," atgādināja eksperts.

Atbilstoši Tallinas versijai Kohvers nolaupīts Igaunijas teritorijā līdzās robežai piektdien plkst.9 brīdī, kad viņš izmeklējis kādu kontrabandas lietu. Kā skaidro Igaunijas varasiestādes, izmantotas komunikāciju traucēšanas iekārtas, kā arī dūmu granāta, turklāt Kohveram draudēts ar šaujamieroci.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) savukārt piektdien paziņoja, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole Taurus ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī "materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs".

Savukārt  pirmdien bez panākumiem beigusies Igaunijas un Krievijas robežsargu tikšanās, kurā bija paredzēts parakstīt protokolu par Igaunijas valsts robežas pārkāpumu saistībā ar Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera nolaupīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits