Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Itālijas parlaments apstiprina flotes operāciju Lībijas ūdeņos

Itālijas parlaments trešdien apstiprinājis priekšlikumu par karaflotes operācijas uzsākšanu Lībijas teritoriālajos ūdeņos pret cilvēku kontrabandistiem centienos samazināt nelegālo imigrantu pārvadāšanu no Ziemeļāfrikas uz Eiropu.

Itālija sniegs tehnisku atbalstu, nepārkāpjot krīzes piemeklētās valsts suverenitāti, un neizvērsīs "naidīgu" jūras blokādi, lai apturētu imigrantu laivu un kuģu došanos jūrā, sacīja Itālijas aizsardzības ministre Roberta Pinoti.

Nelegālo imigrantu skaits, kas šogad jūlijā Itālijā ieradies no Lībijas, dramatiski sarucis, salīdzinot ar 2016.gada jūlija skaitļiem, un tas varētu nozīmēt, ka centieniem slēgt Lībijas-Itālijas cilvēku kontrabandas maršrutu, apmācot un apgādājot ar tehniku Lībijas krasta apsardzi, ir panākumi.

Šogad jūlijā reģistrēti 11 193 ieceļotāji, bet pērn šajā pat mēnesī - 23 552, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses.

Kopumā Itālijā no Lībijas kopš 2014.gada sākuma ieradušies aptuveni 600 000 nelegālo imigranti, pārsvarā tie ir afrikāņi.

Tehniskais un loģistikas atbalsts Lībijas krasta apsardzei stiprinās šo Ziemeļāfrikas valsti, vēl otrdien Romā uzrunājot parlamenta deputātus, sacīja Pinoti.

Itālijas valdība piektdien nolēma sākt Lībijas ūdeņos karaflotes operāciju, ko daudzi uzskata par pagrieziena punktu Eiropas centienos apturēt nelegālo imigrantu plūsmu no Ziemeļāfrikas.

Lībija aicinājusi Itāliju, ja tas būs nepieciešams, darboties tās teritoriālajos ūdeņos un ostās, sacīja Pinoti, piebilstot, ka Lībijas varasiestādes katrā atsevišķā gadījumā noteiks to, kā Itālijai vajadzētu iejaukties.

Ja Itālijas kuģim uzbruks cilvēku kontrabandisti, Itālijas armija sevi aizsargās, likumdevējiem sacīja ministre.

Jaunā flotes misija sekmēs to, ka Lībijas varasiestādes "pakāpeniski atgūst kontroli pār savu teritoriju un robežām", vēl aizvadītajā nedēļā sacīja Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni.

Plāns paredz patrulēšanai Lībijas teritoriālajos ūdeņos dislocēt vienu lielu un vismaz piecus mazākus kuģus, kā arī 500 līdz 1500 militārpersonu, vēstīja laikraksts Corriere della Sera.

Itālijas flote pārtvers migrantu kuģus un nogādās tos atpakaļ Lībijas krastos, saņemot Lībijas varasiestāžu rakstisku apliecinājumu par migrantu cilvēktiesību ievērošanu, skaidroja laikraksts.

Starptautiskās Migrācijas organizācijas informācija liecina, ka šogad Dienvideiropā pāri Vidusjūrai nelegāli ieradušies gandrīz 114 000 imigrantu, 82% no tiem - Itālijā. Gandrīz visi ceļā devušies no Lībijas.

Kā ziņots, ANO atbalstītais Lībijas premjerministrs Fajezs as Sarradžs ir aicinājis Itāliju nosūtīt kuģus uz Lībijas teritoriālajiem ūdeņiem, lai tur sniegtu palīdzību cīņā pret cilvēku kontrabandistiem.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits