Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
90% Covid-19 nonāvēto bijuši vecāki par septiņdesmit gadiem

Izmeklēšanas komisija kritizē zviedru valdību

Zviedru valdība, kas jaunā koronavīrusa pandēmijā izvēlējās no pārējās Eiropas atšķirīgu pieeju, nu tiek skarbi vainota pie situācijas nekontrolēšanas un nerūpēšanās par sabiedrības veselību. Speciāli izveidotā akadēmiķu un juristu komisija šonedēļ izplatīja ziņojumu, kurā norāda, ka valdības plāns, kā pasargāt gados vecākos, ir bijusi "izgāšanās".

Jārūpējas pašiem par sevi

Jau pavasarī, kad vairums Eiropas Savienības (ES) valstu vīrusa izplatības ierobežošanas vārdā ieviesa virkni striktu ierobežojumu, Zviedrijā tie bija minimāli, un valdība paļāvās uz iedzīvotāju apzinīgumu un godaprātu, ievērojot sociālo distancēšanos. Sākotnēji tika aizliegti pasākumi, kur pulcējās vairāk nekā pieci simti cilvēku, bet vēlāk šo skaitli samazināja uz piecdesmit. Dati liecina, ka līdz jūnijam no vīrusa izraisītajām veselības problēmām bija miruši vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku un, lai gan rudens sākumā Zviedrijā saslimušo skaits pieauga lēnāk nekā citviet Eiropā, novembrī saslimušo skaits uz simts tūkstošiem iedzīvotāju divkārt apsteidza Lielbritāniju. Bet decembrī, kā raksta portāls The Local, intensīvo aprūpes palātu noslodze ir sasniegusi 99%.

Kaimiņvalstis piedāvājušas atbalstu zviedriem. Valstī ir konstatēti teju 350 tūkstoši inficēšanās gadījumu.  
Lai gan krīzes rīcības novērtēšanas komisiju sākotnēji bija paredzēts izveidot tikai tad, kad globālā pandēmija būs beigusies, situācijai pasliktinoties, valdība bija spiesta to izdarīt ātrāk. Nu komisija, ko veido neatkarīgi zinātnieki un tiesību eksperti, nākusi klajā ar pirmo ziņojumu, kurā secināts, ka sevišķi liela problēma novērojama atbalsta trūkumā veco ļaužu aprūpes namiem. Secināts, ka no teju astoņiem tūkstošiem mirušo 90% bijuši cilvēki vecāki par 70 gadiem un puse no tiem mitinājās aprūpes namos. "Lai gan Zviedrija, salīdzinot ar citām valstīm, neizceļas ar izteikti augstu aprūpes namos mirušo skaitu, ir skaidrs, ka šī stratēģijas daļa ir izgāzusies," raksta komisija. "Valdībai vajadzēja rīkoties, lai gados vecāko cilvēku aprūpe būtu sagatavotāka tikt galā ar pandēmiju," prezentējot trīssimt lapu biezo novērtējumu, sacīja komisijas vadītājs Matss Melīns. 
Vienlaikus komisija secinājusi, ka arī Sabiedrības veselības aģentūra rīkojusies novēloti. Tā jau februārī brīdināja par iespējamu aizsarglīdzekļu trūkumu pašvaldībās, taču reālu situācijas izvērtējumu sāka tikai jau pirmā viļņa vidū aprīlī. Iekavēta arī valsts testēšanas stratēģijas izveide. 
 

Stingrāki noteikumi

Dramatiskais saslimušo skaita pieaugums un draudi pārslogot slimnīcu ir radījuši nopietnas bažas arī valdībā, un, kā raksta izdevums The Financial Times, nu virkne ieteikumu par sociālās distancēšanās ievērošanu kļūst par noteikumiem. Tiesa gan, sankcijas par to pārkāpšanu nav ieviestas. Valdība arī bijusi spiesta ķerties pie stingrākiem ierobežojumiem uzņēmējiem, tajā skaitā aizliedzot bāriem un restorāniem pēc pulksten 22 tirgot alkoholu. Tāpat publiskās vietās nevar pulcēties grupas, kas lielākas par astoņiem cilvēkiem.

Zviedrijas premjers otrdien atzinis, ka valsts neadekvāti novērtēja riskus. "Manuprāt, vairums cilvēku nozarē nesaskatīja otrā viļņa iespēju," laikrakstam Aftenposten sacījis Stēfans Levēns. Sociālo lietu ministre Lēna Hallegrēna vainu par problēmām ar aprūpes namiem gan raidījusi iepriekšējo valdību virzienā. "Trūkumi gados vecāko aprūpē sakņojas desmitgadēm ilgā nevērībā," sacījusi ministre, atbildot uz komisijas ziņojumā teikto par slikto un sadrumstaloto aprūpes namu sistēmu. 

Savukārt mazākuma valdības opozīcija ir izmantojusi iespēju, lai uzbruktu varas partijām. "Vaina un atbildība jāuzņemas premjeram Levēnam," sacījis Zviedru demokrātu partijas līderis Džimijs Okesons.

Komisijas gala ziņojums paredzēts 2022. gadā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits