Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Jauno Ukrainas baznīcu dibinās nākamnedēļ

Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien paziņoja, ka apvienošanās sinode jaunās Ukrainas autokefālās baznīcas izveidošanai notiks Kijevā 15. decembrī.

"Esmu ļoti priecīgs, ka varu pavēstīt datumu apvienošanās sinodei, kurai ir jāpaziņo par vietējās autokefālās pareizticīgās baznīcas izveidošanu Ukrainā. Tā apstiprinās statūtus, ievēlēs vadītāju. Tā notiks 2018. gada 15. decembrī Svētās Sofijas katedrālē," pašvaldību forumā paziņoja prezidents.

"Ekumēniskais patriarhs Bartolomejs mani informēja, ka ir parakstījis atbilstošas vēstules Kijevas patriarhāta Ukrainas Pareizticīgās baznīcas hierarhiem, Ukrainas Autokefālās pareizticīgās baznīcas hierarhiem un Maskavas patriarhāta Ukrainas Pareizticīgās baznīcas hierarhiem ar uzaicinājumiem piedalīties šajā vēsturiskajā notikumā," sacīja Porošenko.

"Pirms 1300 gadiem mēs kristījāmies, pirms 332 gadiem Maskava anektēja Kijevas metropoliju, pirms 100 gadiem Ukrainas Tautas Republikas varasiestādes pirmo reizi darba kārtībā iekļāva jautājumu par autokefāliju, bet tolaik nenoturēja valstiskumu," un pirms 27 gadiem atsākās ukraiņu cīņa par baznīcu.

Porošenko atgādināja, ka Konstantinopoles patriarhs un sinode pieņēmuši lēmumu par autokefālijas piešķiršanu Ukrainas Pareizticīgajai baznīcai.

"Tagad uz Ukrainas baznīcu hierarhiem gulstas kolosāla atbildība, lai mierā un saskaņā, kristīgās mīlestības garā novadītu sinodīt, ievēlētu vadītāju, kurš brauks uz Konstantinopoli un saņems tomosu" - rīkojumu par autokefālijas piešķiršanu, norādīja prezidents.

Oktobrī Ekumēniskais patriarhāts - tā patriarhs Bartolomejs pareizticīgās baznīcas līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp vienlīdzīgiem - piekrita atzīt Ukrainas Pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē. Krievijas Pareizticīgo baznīca rezultātā pārtrauca attiecības ar Konstantinopoles patriarhātu.

Ukrainā pastāv trīs lielas reliģiskas organizācijas, kas sevi uzskata par pareizticīgām baznīcām. Maskava divas no tām uzskata par šķeltniekiem.

Aprīlī Maskavas neatzītās baznīcas vērsās pie Konstantinopoles patriarha ar lūgumu atzīt Ukrainas baznīcas neatkarību.

Šo lūgumu atbalstīja Ukrainas prezidents un parlaments.

Sagaidāms, ka jaunajā baznīcas struktūrā iekļausies abu Maskavas neatzīto baznīcu locekļi, kā arī Maskavas patriarhāta garīdznieki, kas vēlēsies tai pievienoties.

 

Top komentāri

skats no malas
s
Vispār katrai baznīcai ir jābūt nacionālai. Tā var sadarboties ar citu valstu baznīcām, bet nedrīkst tām pakļauties. Ja vienas valsts baznīca pakļaujas citas valsts baznīcai, tad tas ir kaut kas naidīgs.
Zermena
Z
Loti ceru, ka jaundibinata Ukrainas pareizticiga baznica saks dzivot pec Julijana kalendar, pec kalendara pec kura dzivo Ukrainas tauta, valsts ikdienisko sodienas dzivi un svines Ziemassvetkus 24. decembri ka to dara Griekijas, Gruzijad, Rumanijas, Bulgarijas....pateizticigas sektas baznicas. Tas, ka Krievijas esosa valsts dzivo pec Julijana kalendara, bet Krievijas pareizticigas sektas baznicas pieturas pie cita kalendara, pie veca Georgija kalendara, kas ir tragikomiski un nozelojami un ka Maskavas pareizticigas sektas ar cinismu un nekaunibu so kroplo divkalendaru dzives stilu megina uzspizst Latvija un kuru velas atbalstit judas ZZS Daudze, zaglis O.Klavins, neieveleta ragana,kuru Urbanovics nosauca par pi.du, pamatoti, V Engure- Libina...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits