Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Junkers iepazīstina ar plāniem ES pārbūvei pēc Brexit

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien atklāja savus Eiropas Savienības (ES) glābšanas plānus, vienlaikus brīdinot, ka blokam tagad jāraksta "jauna nodaļa", rēķinoties ar 2019.gadā gaidāmo Brexit.

Bijušais Luksemburgas premjers izklāstījis piecus "ceļus uz vienotību" - ES līderiem tie būtu jāapsver 25.martā Romā gaidāmajā īpašajā samitā, kas tiek rīkots par godu bloka dibināšanas līguma 60.gadadienai.

Ierosinājumu vidū ir ideja reducēt ES līdz līmenim, kad tā būtu tikai vienotais tirgus, un radīt "vairāku ātrumu" Eiropu, kurā līdzīgi domājošas valstis var īstenot savus plānus, pat ja citi tiem nepiekrīt.

"Romai jākļūst par sākumu jaunai nodaļai," Junkers uzsver dokumentā Baltā grāmatā par Eiropas nākotni, kurā kopā ar pielikumiem ir 32 lappuses.

"27 valstu vienotajai Eiropai ir jāveido pašai savs liktenis un jāizstrādā vīzija savai nākotnei," sacīja Junkers, ar savu plānu Briselē iepazīstinot Eiropas Parlamentu (EP).

Junkers pauda cerību, ka ES līderi izteiks secinājumus par viņa priekšlikumiem līdz gada beigām un līdz 2019.gada jūnijā gaidāmajām EP vēlēšanām izlems par tālākās rīcības kursu.

Plāns jau izraisījis Austrumeiropas dalībvalstu pretestību, kas bažījas, ka tādi tradicionālie smagsvari kā Vācija un Francija atstums tās malā tādos jautājumos kā imigrācija.

Bijusi dzirdama arī nepatika par laika izvēli šo plānu publiskošanai tik neilgi pirms svarīgajām Nīderlandes, Francijas un Vācijas vēlēšanām.

Viens no Junkera plāna punktiem paredz ES valstīm iespējas integrēties dažādos ātrumos, dažām izvēloties sadarboties ciešāk tādos jautājumos kā eiro valūta un aizsardzība.

Cits punkts paredz koncentrēties uz ES vienotā tirgus pabeigšanu, šādi cenšoties darīt galu ekonomikas krīzēm, kas piemeklējušas eiro valūtu.

Citi scenāriji paredz ignorēt eiroskeptiķus un sekot pilnībā federalizētas Eiropas sapnim vai arī sekot amerikāņu modelim un fokusēties uz reducētu darbakārtību, atstājot mazāksvarīgos jautājumus dalībvalstu ziņā.

Nobeigumā Junkers ierosina saglabāt "status quo", ES valstīm tiecoties pēc lielākas vienotības, tomēr vienlaikus tas nozīmētu vairāk asu strīdu tādos jautājumos kā imigrācija.

"Mēs Junkera Balto grāmatu saredzam kā dzimšanas apliecību ES ar 27 dalībvalstīm," atzina ES avots, kas vēlējās palikt anonīms.

"Mēs gribam, lai Roma būtu dzimšanas dienu svinības, bet arī sākums jaunām ļoti organizētām debatēm par virkni specifisku alternatīvu, kuras, kā mēs uzskatām, radīs vienotību un sadarbību."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits