Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Junkers: Vienošanās apstiprināšanas gadījumā Brexit iespējams atlikt līdz 22.maijam

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) var tikt atlikta līdz 22.maijam, ja tās parlaments tuvāko dienu laikā beidzot apstiprinās jau trīskārt noraidīto Brexit vienošanos, trešdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Ja Apvienotā Karaliste ir spējīga līdz 12.aprīlim ar noturīgu vairākumu apstiprināt izstāšanās līgumu, ES no savas puses šajā gadījumā jāpiekrīt [Brexit] atlikšanai līdz 22.maijam," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, norādīja Junkers.

Taču gadījumā, ja premjerministres Terēzas Mejas panāktā vienošanās kārtējo reizi tiek noraidīta "nekādi īstermiņa pagarinājumi nebūs iespējami," jo tas apdraudētu maija beigās gaidāmās EP vēlēšanas, brīdināja ES prezidents.

Viņš atzina, ka Lielbritānijas iespējamā izstāšanās no ES bez vienošanās tagad kļuvusi ļoti ticama.

Tomēr Junkers piebilda, ka ES ar varu nevienu dalībvalsti neizslēgšot un ka viņš personīgi darīšot "visu, ko spēj, lai novērstu haotisku Brexit."

Kā ziņots, Meja otrdienas vakarā paziņoja, ka tiksies ar opozīcijā esošo leiboristu līderi Džeremiju Korbinu, lai rastu kompromisu jautājumā par izstāšanos no ES. Viņa ļāvusi noprast, ka būtu gatava vienoties par mazāk krasu saišu saraušanu ar bloku.

Vienlaikus Meja paziņoja, ka plāno lūgt Briselei vēl vienu izstāšanās atlikšanu, lai izvairītos no iespējamā bezvienošanās Brexit.

Taču Londonā nekas neliecina, ka Mejas pēdējā iniciatīva būtu tuvinājusi kādu iespējamo izeju no strupceļa.

Premjerministre izpelnījusies daudzu eiroskeptiski noskaņoto toriju pārmetumus, ka viņa pārkāpjot 2017.gada vēlēšanu programmā dotos solījumus.

Reaģējot uz Mejas lēmumu tikties ar Korbinu, trešdienas rītā no amata atkāpies valsts ministrs Velsas jautājumos Naidžels Adamss.

Tikmēr Brexit ministrs Stīvens Bārklijs norādījis, ka valdība nav izvirzījusi kādus priekšnoteikumus sarunām ar Korbinu.

Gadījumā, ja ar leiboristiem neizdosies panākt kompromisu, valdība mēģinās sarīkot "saistošus indikatīvos balsojumus", lai noskaidrotu, kura no Brexit alternatīvām galu galā varētu gūt parlamenta vairākuma atbalstu.

Savukārt britu mediji vēsta, ka kabineta sēdē, kas notika pirms Meja nāca klajā ar savu otrdienas paziņojumu, premjerministre sastapusies ar ļoti nopietnu pretestību.

Laikraksts The Daily Telegraph ziņo, ka pret Mejas jaunāko plānu iebilduši 14 eiroskeptiski noskaņotie ministri.

10.aprīlī Briselē paredzēts ES ārkārtas samits, taču starp bloka dalībvalstu līderiem, šķiet, pastāv nopietnas domstarpības, vai Brexit vajadzētu vēlreiz atlikt.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits