Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Karavīri ar fitnesa lietotni "iezīmē" publiskā kartē militārās bāzes

Karavīri visā pasaulē, treniņu laikā ieslēdzot fitnesa lietotnis Strava, kas fiksē skriešanas, velobraukšanas vai citu treniņu aktivitāšu datus, tostarp iezīmē maršrutu, tādējādi "ieskicējuši" tiešsaistes kartēs aprises militārajām bāzēm. Daļa ar treniņu rezultātiem dalījušies arī publiski sociālajos tīklos, vēsta BBC.

Tiešsaistes fitnesa lietotne Strava publiskojusi kartes, kurās iezīmēti lietotāju pārvietošanās maršruti treniņu laikā, un tajās šķietami iezīmētas ārvalstu spēku militārās bāzes tādās valstīs kā Sīrija un Afganistāna, karavīriem tiešsaistē publiskojot savus skriešanas maršrutus.

Kaut lielākā daļa militāro bāzu atrašanās vietu ir zināmas, fakts, ka liels skaits militārpersonu visā pasaulē publiski dalās ar savu atrašanās vietu, raisa bažas. Viens no pirmajiem par Strava publiskoto karti šādā kontekstā trauksmi cēla students no Austrālijas Neitans Rasers, kurš minētos datus uzgājis, tīmeklī "sērfojot" kartogrāfijas blogā. "Es paskatījos uz to un uzreiz nodomāju - sasodīts, tam šeit nebūtu jāatrodas, tas nav labi," Rasers savas bažas pauda britu raidorganizācijai BBC.

Strava kartē iespējams arī redzēt visbiežāk izmantotos militāristu maršrutus treniņiem ārpus bāzēm, kā arī, iespējams, maršrutus, pa kuriem veikta patrulēšana, kas ir jau krietni būtiskāks drošības risks.

Bijušais kājnieku virsnieks un militārās jomas eksperts Niks Voterss vietnē Twitter reaģējis uz Rasera ierakstu, nosaucot publiskotos datus par pamatīgu nolaidību un izgāšanos militārā personāla drošības jomā un operāciju drošības jomā. Voterss uzsver, ka šie dati var kļūt par pretiniekam noderīgu izlūkinformāciju.

Strava interaktīvajā kartē, kas publiskota šeit, redzama aktivitātes intensitāte konkrētos maršrutos, proti, no datiem var "izvilkt" informāciju, kurus maršrutus militārpersonas bāzēs un bāzu tuvumā izmanto visbiežāk.

Rasers, kurš Austrālijas Nacionālajā universitātē studē starptautisko drošību, bija šokēts, cik daudz informācijas iespējams gūt no Strava publiskotās kartes: "Faktiski ir iespējams gūt priekšstatu par (personāla) rutīnu." 

Lietotne vispopulārākā ir Rietumvalstu iedzīvotāju vidū, tāpēc ieinteresētajām pusēm teorētiski ir vieglāk "sazīmēt" tieši ārvalstu lietotāju aktivitātes Tuvajos Austrumos, kur vietējie Strava neizmanto bieži. Tāpat, piemēram, redzama aktivitāte Krievijas bruņoto spēku izmantotajā Hmeimimas bāzē Sīrijā. 

Strava pārstāvji apgalvoja, ka no publiskotajām kartēm izslēgti tie maršruti, kurus lietotāji bija atzīmējuši ar parametru "privāts". Šobrīd Strava publiskotos datus analizē ASV militārpersonas. 

Top komentāri

...
.
Kādēļ fitnesa lietotne, nevis atbilstības aplikācija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits